dijous, de novembre 15, 2007

ROCA ALTA, EL SANTUARI

Aquest finde vam estar a Roca Alta, repetint la via Trinxera.

Repassant la feina feta en aquesta paret al llarg dels hiverns, m’adono que s’ha convertit en un santuari personal d'aventura i tranquilitat.




El pany central concentra un munt de vies d’alta qualitat i ha mantingut un estil d’obertura exemplar, a diferència de la Roca dels Arcs, desvirtuada i ramposa de la meitat cap dalt.

Aquí cal escalar amb tots els sentits, sempre dins l’absoluta verticalitat, a la primera meitat sobre roca dubtosa i a la segona en terreny excel.lent


L2 de la trinxera,6b+

Un resum de les repeticions de les vies mes bones que hi hem fet, d’esquerra a dreta:


- Vent de Borrufa: Dos llargs centrals interessants amb possibilitats d’alliberar-se en un grau assequible, malgrat tot, es la mes fluixeta d’aquest reportori
- Amadeus: la primera que es va atrevir a obrir per la placa des de baix. Molt bona. Es de les poques equipades. 7a
- Lolita la Mimosa: Històrica amb segell Barrufets, el que equival a línia bona i atrevida. Surt sense clavar (joc sencer de aliens amb el semafor repetit i un bon joc de tascons) i en lliure: primer i segon llarg (empalmats) 6b. Segon llarg 6c+.Tercer llarg 7a i últim llarg 6b. Sergi i Pastes, gener'08.

- Intifada: Sense dubte, la millor de la paret, per línia i estil. Portar aliens complerts fins el lila, no calen tascons ni camalots. Al últim llarg falta el pitó, però entren aliens a caldo. Surt tota en lliure, però passat l'últim parabolt caic en una patinada per una presa molsosa
-Misión improbable: No ens va agradar tant com l'anterior, potser no es tan llògica i tira mes de placa equipadeta amb trams a bloc, al últim llarg ens vam baixar congelats de fred, no notàvem els dits!
- Casting Buñuel: Una joia (amor de padre). De les línies mantingudes en el seu grau. Semiequipada on fa falta. 6c.
L’anècdota: alguns dels pitons casolans estan desenvolupats partint d’una aleació molt especial, tecnologia NASA...son de la hèlice d’un motocultor!
- Turpial: De les primeres que es va atrevir amb les plaques obrint des de baix. Tinc la 1a integral. Molt bona. 6c

L’anècdota: L’aperturista va caure al petar un canto en finalitzar el L1i va fer cremallera quedant-se penjat a cinc metres del terra...l’havia salvat l’últim seguro, ...un alien negre!
- Nabo de pavo: Obertura des de sota i equipament esportiu. Es bona, però una línia de parabolts aquí es desaprofitar el terreny i a mi em fa mal als ulls. 7a
Si es coneix la paret, es ideal com a descens ràpid per fer un altre via al sector central: de la R4 (fita al cim) fer un ràpel de 45m fins R3 i d’aquesta en 60m arribem al terra.
- El Burlón: De confecció mes clàssica però amb bonics trams en lliure i A2 de pitonatge ràpid que s’ha apurat en 7a/b. (i no 6b com diu una piada)
- Patas Kagás: Arrogant línia semiequipada, amb bones dosis d’aventura sobre tot tipus de roca. Grau collat. Segell Miguelón. 7a/b
- Trinxera: Similar a l’anterior però mes exposada, excursions sobre blocs inestables. Per altra banda, ebcadenar es mes asequible. 7b

L'anecdota: Després d'encadenar el tram de 7b (foto) i poc abans d’arribar al cim, se’m va trencar un bloc i em vaig marcar un puenting de 20m amb salt mortal inclòs.


- Albert Andreu: Sorprenent via dels 70 d’autors desconeguts. Audaç traçat sobre un pilar desplomat d’estil ordesià. Molt recomenable. Surt sense clavar i crec que l'han apurar en lliure, diria que sobre el 6c expo

Vies que no he fet i tenen bona pinta:
- Del Luís: Pendent. Segons el col.legues val la pena, segell Teixi. 7a
-Sputnik: Molt pelada, a clavar. . 6c+, A1 ...encara pendent
-Blaugrana al vent: La mes extrema. 7b+ segons últim encadenament 2008 (7a+ a equipar), a veure qui mi porta...
- Cirerator: Línia d’artifo alliberada en 7b el Desembre'o8 per Gil Gurri i Pau Franch.
La piada a http://toposiescalada.blogspot.com/2008/12/free-cirerator-roca-alta.html

-Fesderico: Vaig preguntar pel caranorte i me la van piar com a guapa. Obertura des de sota i amb equipament esportiu, 7a+. Portar un o dos cargols M8 i plaqueta per la R0 . Me la reservo com a segona via del dia.




16 comentaris:

Anònim ha dit...

Felicitats per l'escalada... Deu n'hi do, com controles el pany de paret. Hauràs de començar a repertir vies si vols escalar aquí...
Ja tens raó, ja. Tot el tram que va fina al Peladet, passant per Rúbies, és d'alló més tranquil. Llàstima que els panys de paret no siguin tant llargs, i que la proximitat de la Roca dels Arcs els deixi una mica en l'oblit.
Vaja que jo no tinc gaire info... En saps algo?

Raquel ha dit...

Felicitats per l'encadene del 7b a la tàpia i felicitats per la sort del puenting de 20 metres... sort per què, pel que hagués pogut estar, no ha estat res!!

I Piju... gairebé ja no et queda res en aquest pany de paret... quina passada!!

De gran vull ser cm tu!! Je, je!!

Piju ha dit...

Hola Pardalet: als panys de paret que comentes no hi he esclat mai. Si que tinc ressenyes, son totes de grau baix (festival eròtic,...etc). Destacava una via del Teixi & Emili, la “Drapaires” crec que es deia, al voltant del 6b. Coneixent els autors, segur que no es lletja. Si t’interessa alguna topo, la puc buscar.

Raquel: repassant el recull també m’ha sortit feina nova molt interessant, vies pendents, apurar en lliure alguna que ja he fet...això no s’acaba mai!
...i no et queixis que al ritme que vas, aviat em passaràs per davant!

Anònim ha dit...

Felicitats Piju per les vies que fas. Em deixes impresionat amb el "coco" que tens.
Es nota que escoltes molt bona música, i aixó ajuda bastant.

Ciao!!!

Anònim ha dit...

Ja és un lloc per on començar, donaré una volta per la w... Si n'hi ha alguna amb segell de qualitat sempre és una garantia.
Gracies!

Ramon Maeso ha dit...

Bones Piju,

Excelent paret, i vaia viote q ja tas currat, molt be bou. La blaaugrana al vent, buf, tot un mite. Encara no hi he escalaat mai, q recomanaries per començari?

respecte a rúbies i la drapaires, a la topo sembla molt bona, a la realitat no tant, roca cutrissima, 6a's molt pèl, brutor i tal...

Just al costat al pany de paret esquerra, hi han dos vies més. La via de les D's, descepcionant, descomposta, desequipada, discontinua... dl Lluis Parcerisa. HI enttre aktes dos, una inacabada de meva i l'Axel, d moment 6a, 6b,V,6c, (6b obl). Spit 1º R visible dsd drapaires. Roca d'excepcional a cutrissima.

salut

Piju ha dit...

Hola Ozzy: als deu anys escoltar Pink Floyd provoca una deformació mental irreversible...

Hola Ramon, benvinguda la informació. Esperem la teva topo quan hàgiu acabat.

Una via per començar? ... qualsevol del recull et deixarà satisfet. Una convinació excel.lent sense jugar-se excessivament el tipus el primer dia pot ser la Turpial + Amadeus, segur que surts content. I si vols encordar-te amb mi, quedem per fer un parell de les que em falten.

Gil Furri ha dit...

ep som una colla de vic enamorats de roca alta , per mi es un aquesta paret ma donat les millors escalades sens dubte , recentment hem obert una nova via es diu atreparts és una bona via amb una dosis de emoció incontrolable .
Aupa piju i demés que feu d´aquest esport un goig
Gil Furri
escaladesarreu.blogspot.com

Piju ha dit...

Hola Gil,

Ja us segueixo la pista ja...
Esteu posant el llistó de la Roca Alta molt alt, on es mereix!
A veure si puc almenys arrossegar-me per una de les vostres vies!
Salut i endavant amb les obertures.

Anònim ha dit...

també es baixa caminant i molt rapidament entre la roca Major i la roca Menor o sigui entre el pany de la Cirereitor i el de la Pornostar.

Anònim ha dit...

Bonjour,

Serait-il possible que tu donnes des renseignements supplémentaires sur la via Albert-Andreu, car je souhaite la faire, mais dans un style classique (escalade libre et artificielle) ?
Quel matériel ? Quel niveau obligatoire ?

Et si possible, avec une réponse en espagnol. Désolé de te demander ça, mais je ne comprends pas le catalan.

François (de Toulouse, France)

Piju ha dit...

Bonjour Françoise, enchanté d'aidez vous,
L'Albert/Andreu est un petit bijou de 6a/b.
Mieux faire la avant janvier, puisqu'il y a un nid d’oseau (buitres).
Les pitons son pour le principe de la seconde longueur, A1 (4 pas) (bien qu'il a été aussi répété sans clouer et peut-être toute dans libre, mais je ne suis pas sûr, expo sûr).
Après ce petit tronçon, est déjà tout dans libre.
Dans la longueur 4 il y a une plaque peu équipée où il faut chercher bien l'itinéraire.
Porter 4-5 clous variés, aliens, friends jusqu'au nº 2 et coinceurs

En español:
La Albert/Andreu es una pequeña joya de 6a/b.
Mejor hacerla antes de Enero, ya que hace años havia un nido de buitres.
Solo hace falta clavos en el principio del segundo largo, A1 (4 pasos)
(aunque también se ha repetido sin clavar y quizás toda en libre, pero no estoy seguro, pero expo seguro)
Después de este pequeño tramo, ya es todo en libre.
En el largo 4 hay una placa poco equipada donde hay que buscar bien el itinerario.
Llevar 4 clavos variados, aliens, friends hasta el nº 2 y empotradores.

Bonnes escalades!

Anònim ha dit...

Muchas gracias !!!

Félicitacions para el blog, mucho interesante !

Il m'a donné pleins d'idées pour venir grimper chez vous, en Catalogne, en particulier à Montserrat.

Hasta luego !

François (fbalb@hotmail.fr)

Gil Furri ha dit...

La blaugrana ja té segona repetició per en kim santaca es keda el llarg de 7b+(igual que missión) tot i que no té cap ascensió a vista , potser aniré aposar algun seguro a la travesia de una altre que hem equipat el costat Ateparts .
Felicitats pel blog
saludus des de Vic

Piju ha dit...

EI, gràcies per la info, ara arreglo el post.
Doncs amb aquestes decotades no hi ha excusa, caldrà anar-hi aquest hivern!

Piju ha dit...

EI, gràcies per la info, ara arreglo el post.
Doncs amb aquestes decotades no hi ha excusa, caldrà anar-hi aquest hivern!