dilluns, d’agost 18, 2008

GESAM (Aeri) en lliure i sense pitonar.

Comencem de nou el curs després de la parada per vacances familiars. Fa un mes que no toco roca seriosament i l’escollida per posar-me les piles es una vella coneguda que ja m’havia fet fora fa anys amb llamps i trons: la GESAM de l’Aeri. El Sergi s’apunta.

En lliure (6c de la cara nord) i sense pitons, surt dura i mantinguda, una de les bones si ets un fanàtic de la muralla, però amb compromís: cal escalar amb burins molt vells a les plaques i les fissures estan bastant desequipades (L1 i L2), tenen herba i costen de protegir.


Material: joc de micros complert (aliens groc i vermell repetits o be despenjar-se de la R intermitja del L2 per recuperar-los), friends fins el nº 2 (nº 3 prescindible, només serveix per reforçar un tac al Ll6), tascons i 5 plaquetes recuperables i 20 exprés mín.

Jo vaig anar amb el recull panoràmic del Desnivel nº192 (A. Ballart). La graduació es correcte tenint en conte que es cara nord (excepte el Ll6 i Ll5, intercanviats entre ells pel meu gust). La guia del Hita li baixa un plus a tot i marca unes “s” en aquests llarg que, en canvi, van rectes per la fissura.

Descripció dels llargs i algunes fotos:

LL1, 6b+, 40m: Primera meitat de preciosa placa amb burins molt vells però tots amb plaqueta. Al mig hi ha un spit nou. La línia va a buscar la fissura, on et trobes el tram dur i difícil de protegir. Poc després trobareu una falsa reunió, cal continuar, encara en fissura difícil, fins a la R bona. vam treure un pitó amb la mà que vam deixar de regal a la R1 per als pròxims repetidors.

Ll2, 6b+, 50m: Es el llarg dur. Dues fissures enllaçades per un flanqueig burinat. Son fissures molt mantingudes, herboses, difícils de protegir i desequipades. Només hi han 2 o 3 pitons amagats que, a mes, tenen l’ull tancat per cordinos podrits.Ll3. 5+, 30m: Es el llarg fàcil. La Lotus surt del mateix punt i acaba en una reunió comuna i almenys va per la roca. La nostra via va uns dos metres a la dreta per unes reprises herboses. Nosaltres ho vam tenir clar...

Ll4, 6c, 35m: Llarg estrella. Placa vertical i mantinguda, equipada amb burins vells però sencers, cal posar 2 xapes recuperables.

Ll5, 6a+/b, 30m: Llarg de fissura mes curtet però cabró i mantingut, les peces no entren massa be però ja hi ha mes seguros que en el Ll2.


Ll6, 6a, 30m. Segueix la fissura però mes tranquil.la, surten còdols mes grans i hi trobem burins i pitons fixes i emplaçaments decents per friends.

Ll7, 6b, 40m. Sortida cabrona de R amb 6b i el burí lluny (hi ha un cap de burí abans que no vaig veure). Segueix en fissura franca i placa fàcil on calen 4 o 5 xapes recuperables. Remata la via una espectacular sortida per l’esperó penjat al buit.

Nota 1: Reequipament necessari?
Aquesta via es de les que sempre sona com a candidata a restauració. Jo l’he gaudit molt mes en l’estat actual. Es un al·licient afegit al joc de l’escalada que aviat desapareixerà, però entenc que això no es motiu suficient per deixar-la sempre així. Jo només substituiria algunes expansions de forma molt selectiva, una per reunió i als llargs alternades amb burins, als punts crítics, però encara es mes important netejar d'herba les fissures, que es el que trenca la qualitat de la via (jo ja li he fet una repassadeta). Mola que el segon porti nevalla per treure o canviar els cordinos podrits dels pitons.

Nota 2: Actualitat de la muralla nord:
He vist al refu que s’ha alliberat la Barrufets del Frare Gros, al voltant del 7a. Felicitats al autors!

11 comentaris:

Raquel ha dit...

Ostres Piju... Quin retorn! Sort que portaves dies sense escalar... a tu les vacances no t'afecten ni la musculatura ni el coco?

Per cert... jo us feia encara fora... ja heu tornat?

Anònim ha dit...

Impressionant, molt perillós.

Piju ha dit...

Hola Raquel, si, ja hem arribat!
El coco...comparat amb les vacances amb el bessons, això es relax, je, je!

Hola Anònim: “perillós” es “fora de control”... a mi m’agrada pensar que com sempre portàvem el risc “controlat”...

Anònim ha dit...

Quina penya mes forta. Eix, trobo la teva proposta super coherent. Hi ha d'haver-hi vies de tot tipus i per tots els nivells fisics i psiquics.

A seguir tiban-li

Isidre Escorihuela ha dit...

Moltes felicitats !!!!
Felicitats per la via i per la vostra filosofia..De debò un 10

Piju ha dit...

Ei gràcies a tots,

Doncs res, animar a la penya a fer aquestes vies guapes i no deixar-les morir encara que no es reequipin, es qüestió de posar-hi una mica de ganes si es te el nivell.

Anònim ha dit...

Hola Piju,
diumenge estava a la paret, a la TIM, i a part de vosaltres, baixant vam veure algú foradant amb màquina a la part alta de la paret. Per on més o menys passa la Reenquentros, ho veu veure? Espero que no sigui una altre actualització a gust personal de les que ja hi ha hagut ultimament.
Blog guapo i bones vies.
Salut.

Piju ha dit...

Hola anònim,
Perdona, fins avui no he vist el missatge, estava fora de vacances.
Així estaves amb el Kim?, vam xerrar després al refu.

Aquest penya que dius els teníem aprop, estaven equipant per dalt a l’esquerra de la reencuentros... no se, la veritat es que es un mur molt guapo, però a l’Aeri, despenjar-se per dalt em fa mal als ulls. A part, anaven molt encaixonats entre la reencuentros i la canal, ja veurem en que acaba tot!
Salut!

Anònim ha dit...

Si, anava amb el Kim.
És una llàstima que s´estigui obrint per dalt i tot el que això porta. He sentit a dir que es vol obrir una via a la paret (que potser ja és aquesta) en record o algo així, de l´accident de fa uns dies a l´Easy Rider... Bastanta tela
Salut.
Pere

Anònim ha dit...

Hola, perdoneu si faig alguna falta en català. Jo l'alta dia estaba a la Reencuentros i vaig veure o si mes no, (ja que no se ben be si era aqueta perque no la he fet) i em va semblar que estaban reequipant la Gesam, aixi que sembla que el tema reequipamente que cometaveu ja se està efectuand. Algú sap alguna cosa sobre aixo? Gracies

Piju ha dit...

Hola,


Primer de tot, felicitats per la Reencunatros, un viote!

L’esforç d’escriure en català compensa qualsevol errada que puguem fer tots.

Pel que fa a la GESAM:

Vaig penjar la piada a caranorte.com i el Paca em va preguntar en la mateixa web, quin criteri seguiria jo per restaurar-la, sobretot la meva opinió com a repetidor en lliure de la via.
Li vaig contestar el mateix que poso al meu blog:
pel fet de fer-la en lliure o sense pitons, no han de canviar el criteri de la via (predominantment artificial), es un estil que triem nosalrtres i ens hem d’espavilar.
Com a via d’artifo amb una petita dosi de curro, només calia canviar les 1 o 2 peces realment deteriorades a cada llarg i reforçar mínimament les R’s.
Només es la meva opinió.
Em va contestar que es el mateix que pensava ell.
Per tant, si son ells qui l’estan restaurant, faran una bona feina.
De fet, si els vas veure, el Paca es fàcilment reconeixible.
Ja veurem...
Salut i bones escalades