dimecres, de gener 07, 2009

RADICAL LLIURE. Nova via a MONTREBEI. PARET DE CATALUNYA.




En quatre atacs entre Novembre i Desembre del 2008, amb en Paco hem obert una nova via, que en part “re-obra” l’Escanyapobres, sempre per baix i prioritzant l’assegurament net (encastadors), o be els pitons (tots han quedat a la via) i utilitzant només 3 espàrrecs existents (ara amb plaqueta) en els trams coincidents i 3 expansions noves en trams verges.

L’Escanyapobres portava uns quinze anys desequipada i un dels seus equipadors ens va donar el seu vist i plau per recuperar-la.

Els espàrrecs que HEM UTILITZAT són: un en tirada, al LL4 i dos en reunions (R4 i R5).

La resta d’expansions, NO LES HEM UTILITZAT PER RES (mes de 50) i s’han anul·lat, enfonsant l’espàrrec quan es podia o xafant-lo perquè no sobresurti (vam començar tallant-les i tapant-les amb massilla, però va resultar una tasca impossible).

El primer error de l’Escanyapobres es que s’havia equipat per dalt. El segon i molt mes greu es que trepitjava expansionant a l’Audoubert i sobretot a l’Arrels del Cel. Per evitar-ho em rectificat el traçat, obrint casi un 50% de via nova, concretament al LL1 (amb una expansió nova), LL2 (comú amb la “Entrada Audoubert original”), LL3 (60% nou), LL8, LL9 i LL10 (amb dues expansions noves).

Queda algun espàrrec lluny del nostre traçat al que no hem pogut accedir i estan tal i com els van deixar els desequipadors.

Es doncs una via nova, intentant un bon estil. Esperem que es respecti i no es tregui cap clau, bàsics per repetir-la.

Agrair la col·laboració del nostre club: l’UEC Anoia i també de l’Elies, d’en Ganxets, d’en “Pastes”, d’en Jesús i de l’Albert Cortés.

Descripció:

LL1: Montar R0 a la vira en una “U” invertida, reforçable si reenviem la corda cap a la R0 de l’Audoubert. La via comença per una placa gris amb una expansió nova a 3m del terra, superada aquesta venen 2 m expo de 7a obligat, fins agafar una fissura que segueix mes fàcil fins dalt, amb un tram de roca a estudiar. Friends fins el 3, micros (algun repetit) i els tascons.



LL2: Comú amb l’Audobert “original”: dièdre evident on hem abandonat 3 pitons per facilitar-lo en lliure, rematat amb un sostret amb un spit antic que cal superar per la dreta i montar R comuna amb l’Audoubert “normal”. 6c. Friends fins el 3, dos jocs de micros i els tascons.


LL3: Fer 5m de la l’Audoubert “normal” i abandonar-la flanquejant a la dreta per un llavi, seguir per placa en diagonal ascendent i recte al final. 6c+. Aquest tram final i la reunió (1 spit) ja estaven re-oberts per un projecte nou. Friends fins el 2, micros (algun repetit) i tascons.


LL4: Els primers 5m son mes o menys comuns amb el nou projecte (podem xapar els seus claus), flanquegem a l’esquerra i seguir recte pel mur gris, trobem 3 claus i una expansió, després hi ha un esperonet (2 claus) que cal superar lleugerament per la dreta i seguir recte a buscar una fissura. 7a mantingut i obligat. Friends fins el 2, micros (algun repetit) i els tascons.


LL5. Flaquejar a l’esquerra, creuar l’Audoubert i superar un mur desplomadet de blocs fins a una reprisa herbosa on muntem R d’una expansió i un arbre. 5+. Friends 2 i 3.


LL6. Placa ratllada fins a un sostret taronja amb sortida fina (ull a la llastra), posterior pas a bloc de 6c+ i mes placa ratllada que va disminuint en dificultat. Calen friends fins el nº 2, (nº 3 opcional per al sostret) i dos jocs de micros i els tascons.



LL7. Evident dièdre de 6b amb fissura molt ample, en contra del que pot semblar es protegeix amb peces petites: friends 0.75 i 1 i joc micros (algun repetit).



LL8. Seguim recte en placa de 7a/b pel pilar a l’esquerra de l’Audoubert fins que el terreny tomba i en lleugera diagonal esquerra anem a buscar una fissura que porta a una reprisa, passem de llarg la R de l’Arrels i muntem la nostra a l’esquerra. Friends fins el 2, dos jocs de micros i els tascons.



LL9. Evident dièdre fissurat amb un tram dur i trencat abans d’entrar a la reprisa de R. (un arbre). 6c. Friends fins el 3 (ocional repetir nº 2) i 2 jocs de micros.
Foto: Albert Cortés

LL10. Va per la placa de l’agulleta de l’esquerra, on hem deixat per ordre: un pitó, 2 expansions i un pitó, per superar un mur de 6c+ . Muntar R en un arbre. Per l’agulleta del mig hi queda alguna xapa de l’Escanyapobres i just a la seva dreta els pitons de l’Arrels. Joc de micros complert (opcional repetir-ne els mitjans).


Ll11. Tirada de 4º que segueix la cresta fàcil però trencada fins al cim on muntar R en un arbre.

Nota: quan parlem de material “opcional” vol dir que nosaltres no ho l’hem utilitzat però ens sembla realment útil
Nota 1: Primera repetició a càrrec de Kiku i Willow al febrer del 2009 (veure comentaris)
Nota 2: Primera repetició AL ROTPUNKT per Paco i Pastes, el 12/03/09 en 7h30'
Nota 3: tercera repetició pel "locals" Ganxets i Manu el 14/03/09
Nota4: Repetició del jefe C. Ravier a la Radical lliure el 25/04/09
Piada a
http://remi-thivel.blogspot.com/2009_04_25_archive.html#9127729785233892997
i petit article a la seva web valorant la història de l’Escanyapobres i la nostra re-obertura
http://www.christian-ravier.com/Nouvelles/00D99DAE-2FED-4BE1-B14D-A86FF79FBA49.html

31 comentaris:

PGB ha dit...

Enhorabona Piju i Paco! Ufff... se'm posen per corbata només mirar la topo i les descripcions dels llargs!! Vosaltres si que sou bous de veritat!

Ah, enhorabona també per la idea de "refer" l'escanyapobres.

Salutacions i bon any nou!

Llorenç ha dit...

Felicitats per obertura!! un nom molt químic!
segur que no la faré mai però les fotos es veu molt guapo!

Anònim ha dit...

ei piju
vaja vión, enhorabona
ja buscaré qui m'hi porti !

albert. ganxets.

Mingo ha dit...

Felicitats per la via, solo para masters.
Això que dius el primer error va ser equipar per dalt. Recordo que als anys 80 la gent es va posar a Terradets a equipar per dalt com una desesperada, no es que ho aprovi, però van quedar algunes linies ben maques, encara que jo pensi que la Merchely i l'espero Vidal-Farreny, i alguna més siguin més auténtiques. Aquestes vies tb formen part de la història de l'escalada, que molts podem no compartir, però reventar una liniea mai ma semblat bé, encara que no sigui massa ètica la linia, ara si posa assegurances pels llocs on passa un altra via aleshores em sembla be treure els bolts d'un lloc on havia passat un altre.
No vui que això ho entenguis com una crítica ni molt menys, pq segurament pensem molt semblant en quan a l'ètica de l'escalada.
Quin rotllo, perdona, reitero lo del començament FELICITATS.

Raquel ha dit...

Piju, quuan obrireu una via que poguem repetir la resta de la humanitat? jijiji!!
Felicitats!!

Piju ha dit...

Hola PGB, aquí el bou es el Paco i jo a aguantar l’embranzida i quan no puc em pujo al carro!

Bones Llorenç, es que amb Montrebei tenim molta “energia d’enllaç”.

Eeeep Ganxets!, segur que t’emportes la primera!

Hola Mingo! Gràcies per les opinions, totes son benvingudes a aquest blog.

Hola Raquel, mai se sap...

Anònim ha dit...

BUf.

Només es pot dir FELICITATS, però la veritat es que el tema se la porta...quina passada, molt més enllà de numeros i croqyuis:endevinat un traçat, assegurar-se, lluitar per no taladrar o usar les expansions existents...deu n'hi do.

estic amb en MINGO ( ja ho saps) en que la ESCANYAPOBRES no tenia perquè ser desequipada..però això és un altre tema.

Endavant amb les apertures!

Piju ha dit...

Hola Tranki,
Conscients de que es una obertura polèmica i pel fet d’haver matat definitivament l’Escanyapobres, vam pactar amb en Paco el text que he penjat al blog i al caranorte, on reflectim el nostre objectiu i opinió, però per conèixer perfectament (m’hi he passat 4 dies sencers) l’Escanyapobres, l’Audobert i l’Arrels, suposo que tinc la responsabilitat de donar mes informació:
- Pel fet d’estar oberta per dalt en una escola on tothom s’ha currat obertures d’aventura per baix, pel fet d’ubicar malament moltes expansions (allunyades amb mala baba als passos claus i en canvi sobreequipant en trams fàcils) pel fet d’equipar les reunions en llocs ilògics i fins i tot perillosos (totes les expansions en una llastra)...doncs no, no es motiu suficient per desequipar-la, tan sols estem parlant d’un mal estil i d’errors que tots podem tenir.
- Pel fet d’expansionar sense respecte sobre l’Audobert en dos petits trams i sobretot en les tres últimes tirades senceres de l’Arrels, traient-li tota la bellesa i el compromís que va buscar el seu autor...llavors si: calia desequipar-la en aquests trams.
Es podria haver parlat i negociat, tal i com ho he fet jo ara, de fet el desequipament va ser nefast i va deixar igual el problema i igual de bruta la paret.
D’això ja fa molt de temps, massa, i nosaltres ens hem limitat a recuperar un excel.lent pany de paret abans de que ens el prohibeixin.

edunz ha dit...

un cop més felicitats, pel compromís, la coherència i el repte assolit. Un bon llegat per més endavant!

(torno a enviar el missatge que l'anterior m'ha donat error..)

PGB ha dit...

Gràcies per les explicacions Piju, tenia ganes de saber la història i on realment fallava l'Escanyapobres. Els arguments que exposes són molt clars i crec que la obertura que heu fet, és molt vàlida.

Piju ha dit...

Hola Edunz, gràcies, espero que hi hagi un “mes endavant” i cap prohibició totalitària.

Hola PGB, no deixa de ser la meva opinió, però crec que amb coneixement de causa.

Per cert, qui contrasti aquestes explicacions amb la guia del Luichy no li quadrarà res. Els traçats correctes son els de la meva ressenya.

Unknown ha dit...

Això no és una via, és una gesta!!
No només per obrir una via en lliure, per abaix i de nivell. Sinó per corretgir errors del passat, pq del pasat sempre se n'apren. No hi ha d'haver cap polèmica. Queda clar que l'escanyapobres es podia obrir per abaix, i punt.

Enhorabona bous!!

p.d.: Aere si trobo algú que ens hi porti. Jo proposo una cordada xorizera. Que tiri un i 25 darrere.

Salut!!

Anònim ha dit...

Trobo que és una pena que al final hagin quedat expansions xafades contra la roca. I amb això no vull dir que les haguéssiu de treure vosaltres, ni molt menys! Ja heu fet molt tallant o enfonsant les que heu pogut.
El que vull dir és que qui equipa i també qui desequipa ha de ser més reponsable, perquè les persones passen ràpid però la roca queda per molts anys. Cada vegada que foradem la paret hauríem de pensar els anys que passaran abans no es "curi" la ferida que fem, i que només es "cura" esborrant tot el que hi ha.

marc ha dit...

O-lé.
M' apunto a la cordada xorizera, amb els altres 24, és clar.

Piju ha dit...

Bones Kletterer i Marc, home si la repetiu 25 també serà una gesta, però us informo que no hi ha bivac per tanta penya!.

Albert: vaig buscar una radial a bateria, però no en vaig trobar enlloc.
En moltes tirades va estar mes temps el de segon traient plaquetes (encara en quedaven moltes i amb un caputxó de goma de seguretat) i enfonsant espàrrecs que escalant. De totes formes els que han quedat doblegats patiran una ràpida corrosió i petaran ràpid en el futur (si algú si dedica).
Els espàrrecs sencers que queden fora del nostre traçat son:
- un o dos a la per sota de la nostra 3ª tirada, a la dreta de la 3º tirada de l’Audoubert.
- En les dues últimes tirades de l’Arrels, algun amb xapa. Qui repeteixi l’Arrels pot eliminar-los, ja que van amb martell.
- algun d’esporàdic dins el nostre traçat i que ens hem saltat sense adonar-nos.

Gil Furri ha dit...

ep felicitats per la via ,,, si és veritat que desequipar és fàcil i netejar costa molt més però aquesta via està molt b el pany de paret es veia boníssimom havia tingut la idea po faltava fer-ho ! en david de girona va fer l´escanya escanyan els espàrrecs amb tascons i va dir que les plaques eren molt bones !
Salut i endavant les atxes

Gil Furri ha dit...

ep felicitats per la via ,,, si és veritat que desequipar és fàcil i netejar costa molt més però aquesta via està molt b el pany de paret es veia boníssimom havia tingut la idea po faltava fer-ho ! en david de girona va fer l´escanya escanyan els espàrrecs amb tascons i va dir que les plaques eren molt bones !
Salut i endavant les atxes

Gil Furri ha dit...

ep felicitats per la via ,,, si és veritat que desequipar és fàcil i netejar costa molt més però aquesta via està molt b el pany de paret es veia boníssimom havia tingut la idea po faltava fer-ho ! en david de girona va fer l´escanya escanyan els espàrrecs amb tascons i va dir que les plaques eren molt bones !
Salut i endavant les atxes

Piju ha dit...

Hola Nyasquetes,
Doncs si que tens males idees tu també, je, je!

Ja m’havien dit d’aquesta repetició, el Ganxets també en te un altre amb els espàrrecs, i pel que se, abans de desequipar-la només tenia 4 repeticions (inclosa la dels desequipadors).

Be, ara ja s’hi pot tornar: tota en lliure i sense trepitjar res, a gaudir-la!

Anònim ha dit...

joer piju! t'ho curres mogollon: la logistica, la resenya, l'escrit, la pagina,...
per cert, no siguis tan modest, tu has obert el 50% de la via i els teus llargs no son facils ni molt menys!
chapo per tot el curro que has fet!
encara em sap greu la perdua de la corda, pero ya t'ho compensare!
PACO REY

Piju ha dit...

Ei Paco,

Oblida’t de la corda, cap problema.

Ens veiem!

Anònim ha dit...

Hei Piju enhorabona, per a tu en Paco i els companys que us han ajudat en aquesta magnifica obertura.

Apa salut i bones escalades!!!

Jordi RS

TRanki ha dit...

Bona explicació i BON RAONAMENT Piju, de veritat.

El Respecte entre estils i vies és el MINIM que podem demanar TOTS..la resta són xorardes i sectarismes que no aporten res.

Segur que amb fieres com vosaltres i tant fanàtics i productius, l'excusa ue és un lloc EXCLUSSIU per vies obertes per sota es queda enrrera perquè crce que EN REALITAT trigueu menys que obrint per dalt!!! ;P !!

Kiku ha dit...

Aquest dimecres passat (19/2/09) vam anar a repetir la Radical Lliure. Via autèntica de veritat. Els llargs de placa i roca bona són espectaculars, tb destacar el llarg 7 de fisura diedre, per emmarcar. El 1er llarg sí que és un pèl expo com tb ho és el llarg de 5+, sobretot pels blocs 'sueltus', és Montrebei...Total que una bona via, llàstima que passi tan a prop de l'Audobert, projecte,...potser algun tram d'algun llarg hagués pogut ser comú en comptes de creuar-les o passar tant a prop (el 4rt llarg vam xapar els 2 primers claus del projecte), bé però tan és, felicitats per la via i pel curru!
Ens vam trobar algun que altre pitó de més dels que surten a la ressenya. Recordo sobretot un pitó salvador al final de la tirada 10 ja que se'ns va fer de nit.
Va sortir tot en lliure però les tirades 8 i 10 només de 2ons. Vam estar-hi unes 10 hores d'un dia de putamara.
En definitiva, que vam disfrutar d'allò més en un lloc que mai et deixa indiferent, i és que Catalunya és tant gran...!

kiku i willow

p.d.:el dia anterior vam escalar als Cingles del Lledó, una paret molt interessant darrere de la paret de catalunya. Vies segell Ravier. Segurament el racó més tranquil on he escalat de casa nostre.

Piju ha dit...

Hola Kiku,.

Sou unes bèsties!...us emporteu la primera integral, felicitats!
La primera tenia molts pretendents a qui jo mateix tirava enrera, perquè els deia que el dia encara era massa curt.

Si, l’Escanyapobres ja era rebuscada, i ara, al evitar trepitjar les altres vies, encara ho es mes.
Amb el projecte nou no hi contàvem...però ens vam entendre i fins i tot ens van deixar anular un spit seu que no vam utilitzar. Vam preferir agafar els 5 o 8 metres comuns que eren molt lògics i no embolicar-ho mes.

Doncs si vau treure en lliure el LL1 i el LL4 esteu fets unes bèsties, per mi son els mes compromesos.
Els graus us van semblar correctes?

En fi, me n’alegro que la gaudíssiu, es tractava d’això, de recuperar la línia de l’Escanyapobres per la penya que s'ho curra i se la mereix de veritat.

p.d. coincideixo amb tu, molt recomanable el Lladó, hi vam fer 3 vies fa anys i en tinc molt bon record

Kiku ha dit...

Osres! Doncs no n'estavem segurs si havia estat la primera.

Si no fot massa fred mola anar-hi aquesta època pk sinó més tard la calor i les plaques no són una bona combinació. Bé, tant és, la qüestió és apretar, i apretar!

Potser sí que el LL1 i el LL4 són dels més compromesos però penso que una de les característiques de la via és que no et pots relaxar en cap llarg, en tots s'ha de donar el "callu".

Pel que fa als graus crec que estan molt bé. El 7a del LL4 potser és més tècnic i concentrat que el del LL8, tot i que tampoc es queda curt amb continuïtat. El del LL8 és etern!boníssim!, força tècnic tb, anant de 2on mola trobar-se el magnesi i aprofitar els forats on s'emplaçen els fiends, je,je!

Felicitats un altre cop pel viot!

kiku

Unknown ha dit...

molt be maolparits, felicitats als q obren i als repeteixen, en bon estil clar.

salut mlPrits

Anònim ha dit...

hola Piju, hola Paco,
dissabte amb el Manu vam pujar la vostra via. No l'hem feta sencera: hem escaquejat el primer llarg en no atrevir-nos a passar del bolt... Per la resta, hem xalat d'allò més.

Exceptuant llarg 1, la clau la vam trobar a L4, un 7a que em va semblar 7a+ (tant difícil o més que L8, però el Manu no pensa igual i ho va fer de primer)
Llargs 2,4,i 7 molt bons, 8 i 10 excepcionals

Enhorabona per obrir una via en un estil tan acurat, arreglant la xapussa de l'Escanyapobres. L'havia feta amb el kike posant femelles als bolts, i ara en tornar a veure-la m'ha seguit sorprenent la falta de cura dels equipadors: trepitjaven sense cap mena de respecte l'Audobert i la Arrels.

salut, sort i enhorabona
albert. ganxets.

Ramon Maeso ha dit...

ei piju, tem obrint a lesquerra d l'arrels, entre la casiopea i la marquises, i a la part d dalt no tenim clar si podrim sortir d manera logica a be ens val mes empalmar amb les dos tirades d casiopea. podries pasar-ma alguna foto del pany, suposo q en deus ttneir d bones. ja tens el meu mail. pel k fa al projecte, es algo del ganxets amb xapes q va pel mig d'un espero groc, enllaçant petites fisuretes i plaques? brutsl doncs... Aquest find es va tornar a repetir la vostre via, uns francesos amb peugeot granate, tipics d les zones. ens la van dixar molt bé. ja i anirem quan siguem mes forts i alents, el kiku m la va pintar excelent. salut malpairt

nil ha dit...

anem molts anys tard però ahir vam repetir aquesta via amb el marc
ens va semblar brutalment bona i ens va sortir als dos a vista, no sense fibrilar en els setens. (i escaquejant el L1 perquè havíem sentit que era terrorífic... ja tenim motiu x tornar).
vull comentar que el llarg de 5+ ens va semblar bastant estrany, ja que no vam saber quan començar a tirar amunt i vam acabar fotent unes traves cutres-expos que a mi de segon no em van fer cap gràcia... tampoc entenem com és que, havent-hi les xapes de l'escanyapobres en la R5 en vau treure una i ara s'ha de muntar la R d'una sola xapa i fot algu de yu-yu... si hi torno aquell llarg el faré per l'audoubert, ja que es veu lo més lògic.
em va molar que s'hagués de tibar d'alguna presa dubtosa, l'essència de montrebei.
vam disfrutar a tope!! merci x obrir aquets viots!!
salut

Piju ha dit...

Hola Nil,
Ja m'ha explicat el Marc...felicitats pel rotpunkt i celebro que hagueu gaudit.
Sobre la xapa de la R5, no ho recordo, però suposo que ja devia haver volat abans (recorda que la via va rebre un desequipament parcial des de dalt i es quan va quedar oblidada). Pel que fa al traçat del LL5, segur que es mes llògic per on dius tu, però suposo que vam anar per allà per treure les xapes que quedaven i enfonsar els espàrrecs... Sobretot vam modificar-la en els llargs on trepitjava altres vies però en aquest cas no era el cas.
Enhorabona cracks!!!