Ja fa anys vaig llegir que els francesos del COSIROC van utilitzar àcid clorhídric per recuperar cantells polits. A continuació uns apunts sobre l’assaig que he fet per saber si es factible o no...
Primer cal diferenciar un cantell polit (ha perdut l’abrasió degut al excessiu fregament de mans i peus) d’un cantell sobat (película de grassa humana dipositada per les mans, fàcilment eliminable fregant amb aigua i sabó)
El calcari es una roca sedimentària formada majoritàriament per CARBONAT DE CALCI, amb un àcid fort com el clorhídric, formarà clorur càlcic (una sal inocua), diòxid de carboni i aigua.
CaCO3(s) + 2 HCl(aq) → CaCl2(aq) + CO2(g) + H2O(l)
La reacció provoca nova porositat a la roca, tornant-li el tacte abrasiu.
La dosificació ha de ser en petita quantitat (seqüències de gotes), mullant només la superfície del cantell que volem tractar (útil una ampolleta amb tap interior foradat tipus alcohol de farmàcia). Veureu que es produeix una efervescència que dura uns segons. Quan desapareix l’efervescència, repetir de nou l’operació, eixugant els regalims amb paper absorbent o de wc.
He efectuat proves amb un còdol de calcari extremadament dur i polit:.
En aproximadament 3 min es poden fer unes 10 aplicacions, gastant en total nomès uns10ml de producte (una culleradeta de café). Amb això, la roca ja agafa certa rugositat, encara que poc apreciable.
Com mes cops es repeteixi l’operació, mes rugositat s’obtindrà, però cal temps i paciència.En acabar, millor netejar amb aigua per eliminar la sal superficial.
L’àcid clorhídric utilitzat en l’assaig es el mes concentrat que es fabrica (32%), només disponible en drogueries industrials.
Normes de seguretat:
Evitar el contacte amb la pell (utilitzar guants) i sobretot amb els ulls, es corrosiu i pot provocar cremades greus.
Es tòxic per inhalació, amb la dosificació gota a gota, no hi ha problema de gasos i no cal utilitzar cap mascareta, però evitar inhalar directament el producte.
Conclusió:
La rugositat aconseguida en 5 min. d’aplicació es casi inapreciable. Caldria molta dosificació i temps per obtenir un resultat espectacular, per contra, el producte gastat es mínim
Interessant nomès per casos extrems de vies dures amb passos claus polits que no es poden evitar amb cap altra seqüència...
A utilitzar només per reequipadors amb idees clares i força paciènca, i sempre que sigui possible amb el màxim consens d’equipadors, locals, etc.
12 comentaris:
"Vigila con los ácidos", que la gent es confon! Ja, ja, ja!! I a més emet CO2, això no és ecològic, ja, ja, ja....
Per fi tenim resultats del vell rumor del clorhídric, moltes gràcies per experimentar!
A tibar-li crack!!
Amortitzant els estudis de la facultat! je j eje!
Espero que la prova no afectés al taulell! que sembla granitic!
L'assaig sembla interessant...sobre l'aplicació...no se....els graus vostres a mi se m'escapen!
Sempre es corre el risc que algun desalmat ho provi amb HCl concentrat i que es mengi tot el canto!!!
Per cert...per que no fer aquesta prova de laboratori amb fluorhidric? es bastant més abrasiu...sobretot amb silicats...
El tema dels àcids sempre ha estat una cosa delicada.
Només has de veure com estan tots els components de Black Sabbath, amb l'ús dels àcids (je,je). En especial l'Ozzy.
Molts records!!!
No he acabat d'entendre si el que expliques es per preses de rocodrom. En aquests cas hi ha productes utilitzats en la construcció que van molt bé. Aki al centre un cop a l'any foten les preses amb uns cubells i surten com a noves. Ara si cal aplicar-ho a la paret ho veig complicat molts cantos no són calcaris i segurament el remei seria pitjor que la sobamenta J a veig gent amb el respallet i l'ampolleta de clorhídric ufff. Ostres potser això és catxondeo i jo aki esplaiat-me. Salut
Ostres...interessant.
Només dues observacions:
Donada la aplicació de acid necessaria per "refer adequadament" el canto, imaginant una via molt sobada exemples en tenim a la soleia...) i la qunatitat d'acid a usar, ´hi ha cap risc per a l'entorn de la via?
Hi ha cap experiència de "recuperació" de vies amb el seu desús?( és d ir, per exemple, desequipament de dues o tres primeres xapes i "vacances o "excedència" per a la via durant un o dos anys???
Gracies per difondre aspectes tecnics que molt sovint desconeixem !!!
No tinc la sort de coneixe't personalment però ja t'imagino amb malles i moscates en un laboratori fent assajos quimics i fotent un pet quedan-te els pels al mes pur estil "pantera rosa cuando sale de la lavadora", com sempre bona feina i bona informació, gracies!
per cert qui és aquest del madrid que diu algo d'apretar?
Hola Mohawk!
Ja veus que no n’hi ha pert tant, bastant decebedor tot plegat!
Que tal Llorenç…
De HCl mes concentrat no en trobaràs, es inestable i la concentració màxima a nivell industrial es del 35%...i ja veus que l’efecte es mínim.
El Fluorhidric es molt mal parit: molt tòxic per contacte amb la pell...com tu dius s’utilitza per atacar el vidre, suposo que en calcari també deu ser agressiu, però la dificultat de manipulació el fa del tot desaconsellable.
Je, je...que passa Ozzy!
La creativitat dels 70’s tenia certa trampa...i efectes secundaris!
Ahir l’Ivan ja hem va donar records teus!
Hola Mingo,
Es per roca natural.
Les preses de rocòdrom es soben, i nomès calnetejar-les amb un tensoactiu.
Si finalment es poleixen, doncs se’n compra un altra i avall!
No pateixis, per a un repetidor no es factible aquest assaig, el cantell es mulla i queda inpracticable unes hores.
Que tal TR!
La qantitat de producte a utilitzar es molt petita, aquest no es el problema, jo la dificultat la veig amb el temps de dedicació i el poc efecte aconseguit. Si tractar un sol cantell no ho veig gaire clar, varis passos i una superfície una mica gran em sembla totalment inviable... de totes formes, he fet el cas mes desfavorable, segurament el conglomerat de Santllors es mes porós i reaccionarà mes ràpid.
L’alternativa d’una llarga quarentena...deuen ser moltes decades...se m’ocorreix un exemple que conèixes perfectament: la “tripis pa mis tripas” deu fer molts anys que no es toca...doncs en un intent de just fa un parell d’estius, el tacte encara em va semblar molt polit!
Hola Les Paul..una mica "pirat" si que estic...la veritat es que feia anys que em rondava pel cap fer aquesta prova...encara no he tancat l’experiment, ho vull probar en calcari mes tou, a veure que tal...
Genial experiment Piju!
Justament ahir amb un company recordavem aquest experiment que em sembla que vaig llegir un cop al blog del Donn o del Luichy...
A mi em sembla molt interessant! Ja em veig amb una ampolleta i un fregall respatllant cantos. Hehehe.
Un lloc on triomfaria segur l'experiment és Penya Ginesta o el Pic del Martell. Aquell calcari tant tou segur que reacciona bé ;)
Hola PGB
Si penses que val la pena, tingues en conte algunes premises que ja he posat al post:
- comprobar que la polimenta es realment “eliminant” (la gent forta també es cau d’aquell cantell)
- Que no hi ha cap altra seqüència que pugui evitar aquest cantell, encara que dispari el grau
- La bellesa de la via compensa intentar la seva recuperació
Si finalment decidiexes aplicar-ho… molta cura amb la dosificació, recuperació del producte sobrant i neteja final.
(ah, no has de rasptllar, el producte actua sol)
Una proposta aberrant peró molt eficient:lleugera pincelladeta amb sika.Experimentat en blocs naturals amb cantos picats (Sant Llorenç).L'aplicació es mínima,un lleuger toc molt superficial.El resultat:espectacular.Ja que hem modificat el nostre terreny de joc per adecuar-l'ho a l'escalada, amb parabolts, marques de magnesi,forats de pitonar,peus de via sense vegetacio,etc i que degut al ús els cantells s'han polit (modificació no desitjada),no trobaria gaire repugnant una pintadeta moderada amb sika.Ja no ve d'aqui! Que us sembla?
Amadeu
Amadeu...
amb perdó i "carinyu"...
ja ho has dit tu...ABERRANT!
Mingo, amb quins producte de construcció dius que netejeu les preses de rocodrom. Estem interessats en això, nosaltres ho fem amb aigua i vinagre.
Publica un comentari a l'entrada