dimecres, d’agost 16, 2006

La Tossa de Montbui. Vies d'escalada

La Tossa de Montbui és el pujol que domina la conca d’Odena i Igualada pel S.O. amb excel·lents vistes sobre aquesta part de l’Anoia. S'hi pot accedir en cotxe fins al cim on trobem una torre i una ermita pre-romàniques (s.X) que val la pena visitar. Per sota, la plana cimera està pràcticament envoltada d’una franja rocosa d’escassa alçada (10-15m) on s’hi han anat obrint petites vies, sobretot en la seva part oest i nord, on la franja es de millor roca i es divideix en dos, una superior i un altre inferior.
El peu de via es fresquet, ideal a l’estiu, ja que es troba a l’ombra del bosc.
La roca és de calcari molt tou amb presa roma i poc adherent a les plaques compactes.
En les vies equipades les expansions són espits que encara aguanten però caldria anar renovant.
Sense fer cap treball d'investigació, suposo que les primeres vies que s’hi van obrir van ser la xemeneia nord, visible des de Igualada i potser alguna fissura mes com a pràctica d’artificial, però va ser el Lete, aperturista de la generació dels Pirates, qui va descobrir el petit potencial de zona esportiva i hi va obrir les plaques més boniques i potents. En els meus inicis i juntament amb el Ricard vam obrir més vies, algunes d’equipades i alguna altra línia “clean”, totes de grau baix-mig (6a+ max.). Últimament han aparegut dues vies mes, una amb parabolts i un altra amb químics (aquesta última més descol·locada cap al est i no surt a la ressenya).
Sincerament, aquesta escola només te interès local per fer-hi escapades ràpides ja que està a 10 min. en cotxe d’Igualada i nomès hi calen 2 min. més d’aproximació.
Aniré obrint vies, ja que queden forces línies llògiques. Ja aniré informant. De moment penjo les ressenyes que ja havia fet, adjuntant-t’hi la nova via de parabolts: No se el grau d’aquesta, te dues entrades, una directa i un altre amb flanqueig des d'un presa artificuial sikada. Hem falta provar-les l ja que cal company que et cobreixi ja que el xapatge queda molt alt en les dues versions que tenen pinta de setè grau .Foto 1. Cara est de la Tossa. terreny verge, roca mediocre...
Foto 2: Marian a un 6a de la placa del sector B
Foto3: Sector C, la bauma de la dreta
Foto 4: sector D, vies Borkum Riff i Dièdre vermell

7 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Benvingut a la comunitat bloguera !!

T'he linkat al meu blog per tenir-te ben a mà i poder anar seguint el que fas.

Endavant i ànims !

Anònim ha dit...

Anims amb el projecte del blog!
Aprofita per posar les teves obertures antigues, ja que no les portes al boulder.

PGB ha dit...

Salutacions al nou blogger! ;) Ja és bo ja que la gent s'animi a piar! Com molt bé dius, la divulgació i intercanvi amb els escaladors propers és molt millor que tenir que passar per revistes especialitzades!

Et linko també des del meu blog, t'aniré seguint :)

K. ha dit...

Salutacions i benvigut a la blogsfera.

Sobretot aportant info de nous llocs on escalar!!!

Records

Anònim ha dit...

Hola algu te una llista de totes les vies amb nivell que hi ha a la tossa?
Gracies

Anònim ha dit...

Hola algu te una llista de totes les vies amb el grau de la tossa?
Merci!

Piju ha dit...

Hola, no las has vist?...en aquest mateix blog http://pijuclimb.blogspot.com
sempre hi ha una panoràmica actualitzada de totes les vies.
Busca l'última entrada que he fet de la Tossa o be a la columna de la dreta, sobre el links, clíca a LA TOSSA DE MONTBUI.