dijous, de gener 24, 2008

El (mal) ús del gri-gri

A rel d’una cas que hem va explicar un col.lega, últimament m’estic fixant amb com assegura la penya al peu de les nostres vies d’esportiva i la conclusió es pessimista:
no hi han mes accidents de miracle.


L’estampa sempre es aquesta, amb tres variants:

- L’assegurador no mira l’escalador i centra la seva atenció altres motius mes "interessants"...ERROR!
- A mes, agafa permanentment el gri-gri amb la mà, per poder bloquejar el mecanisme i donar corda ràpid... ERROR GREU!!
- Amb l’altre mà no agafa la corda que surt per sota, si no la que surt per dalt o directament no agafa cap corda. ERROR MOLT GREU!!!

Amb la tendència a utilitzar cordes mes fines, la situació empitxora encara mes.

La combinació dels tres factors porten a un resultat fatal que em va explicar el col.lega:

L’escalador cau.
L’assegurador, que no el mira , nota una estrebada de corda.
Pensa que el seu company li demana corda per xapar, com que està bloquejant el gri-gri amb la mà, aconsegueix donar-li mes corda ràpidament.
Amb l’acceleració de la gravetat, l’escalador cau 10m per segon. Estava apunt de xapar la cadena, però en dos segons arriba al terra!!!

Aquest accident es real.

Si veieu algú que assegura malament, digueu-li; segur que us mirarà malament, però potser eviteu un accident.

14 comentaris:

Ramon Maeso ha dit...

Pos kuanta raó bou,

ens va passar aixó mateix fa encara no dos dies.
El cas és el seguent, cargolaire a última hora, Marti fa un pegue fanàtic, quan ja està fora de la nostre via, li demana bloc al Tito, q l'assegura, aquest creu q li demana cordai de cop el Marti vola. Segurament devia de tenir la ma apoiada sebre la palanca, perq d la ultima xapa es va quedar a 50cm del terra. Tothom flipant, peró rient veient q no havia passat res. El Tito insisteix en q no ha bloquejat i ho ha ffet ell amb la ma esquerra directament sobre la corda. Un error molt comú.

ja li diré qs repasi aquest article.

salut bou.

Mohawk ha dit...

La veritat és que jo el gri-gri me'l prenc com un antic vuit. Tal com asseguravem abans, donant corda recollint corda... això si, més suau. I amb l'avantatge que sols autobloquejar...

Per cert fiera, com tenim els reequipaments?

A tibar-li!!

Piju ha dit...

Collons Ramon, quins susstoo! Digue-li al Martí que pugi a fer-li un petó a la Moreneta!

Bones Mohawk,...reequipaments van fent, el problema es que hi ha panys de paret que son north face i els dies de boira hi ha massa humitat per posar químics.

jaumeplanellpiqueras ha dit...

El Gri-gri ha agafat una aureola de frè automàtic i infal.lible que ha provocat la relaxació del "personal" si a això hi ajuntem mala utilització per desconeixement (Greu!) o a les cordes cada cop més fines de diàmetre i amb tractament Dry, el converteixen en un aparell NO AUTOMÀTIC
Per cert recordeu-vos sempre del nus al final de la corda, ja que les vies esportives cada cop són més llargues i a mí em va caure el company al terra per aquest motiu!

jclaramunt ha dit...

Molt d'acord amb tot plegat! Jo no fa gaire vaig tocar terra de 7m. Les causes varen ser vàries (just tenia tota la corda a la mà per xapar...) però a més l'assegurador instintivament va recuperar amb la mà esquerra sense recuperar amb la dreta automaticament, evidentment no va aguantar l'estrebada...
Sense dubte, que la gent amb el gri-gri va molt més confiada i això pot esdevenir un perill.

Raúl ha dit...

En aquest link, en la fig. 2a, el asegurador té la mà dreta en la pallanca i la esquerra donant-li corda al escalador. La corda lliure està lliure.

http://en.petzl.com/ProduitsServices/GRIGRI%20experience.pdf

Em sona haber llegut una altra manera d'agafar el gri-gri, crec que a 8a.nu, tot i que avui no he pogut trobar-la.

Raúl ha dit...

Aquest es el article de 8a.nu.

http://www.8a.nu/eng/articles/grigri.htm

Piju ha dit...

Hola Raúl,
efectivament en cordes gruixudes, no hi ha altre manera de donar corda ràpid i Peltz ho accepta, però com que estàs mirant l’escalador, ja saps que està demanant per xapar i no caient, que es el cas que jo plantejo.

De totes formes, la tècnica que proposa 8a.nu seria ideal, així no perds mai el tacte de la corda inferior. Molt bona info!

En cordes fines, 10.2mm o inferiors, si s’està atent a quan cal donar corda, aquesta entra i surt suau i no cal bloquejar mai amb la mà.

Antoni Aymami ha dit...

Fent servir el ABS s'acaben tots aquets problemas a mes a ames es lleugerament dinamic i totalment automatic. http://www.escuelasdesnivel.com/tus_paginas/material_tecnica/object.php?o=364

lo company del Mus ha dit...

no sabes nunca donde vas a dar con los huesos.
los mios fueron a dar a tierra desde unos 20 m.
causa.
el puto grigri!
por que?
porque bajado de una via que tiene 40 m. y llevas una cuerda de 60 m. sabes perfectamente que tienes que hacer un nudo en la punta de la cuerda, si no
plaf,catacrac,pues eso.
imaginaros por un momento, estas bajando recogiedo cintas para ir a otra via, de repente sientes que estas bajando a una velocidad inapropiada, piesas que el colega te da algo de vidilla.
pero no, rapidamente piensas "no ha hecho el nudo y se le ha escapado la cuerda" no lo queres ni creer, pero es la cruda realidad.
despues, cuando todo ha pasado y con mucha suerte, lo puedes contar, el mismo colega que te aseguraba te dice que se tira buscarte como si fueras una pelota que tienes que parar.
gracias a esos reflejos de Arconada
no continue por una pendiente que continuaba...aqui si que no quiero imaginarme donde estaria haora si no me hubiese parado, uf! todavia sudo cuando pieso en ello.
asi que ya sabeis.
el grigri es un aparato seguro, pero. seguir las normas no cuesta una puñetera mierda.
tal vez el proximo que le pase le tengamos que rezar.

Anònim ha dit...

Otra anécdota.

Profesor en rocódromo dando cursillo, asegura un alumno (mal).

Se tira justo antes de llegar a la reunión (unos 12 metros) para desmostrar que el grigri frena.

El alumno está sujetando el grigri apretando la palanca, el monitor cae en picado.

El alumno al ver que le llueven monitores hace el gesto de protegerse y al levantar sus manos desbloquea el grigri.

El profesor para a un palmo de suelo.

Buf

Raquel ha dit...

Gràcies per l'article Piju!!
Ara... esero que els que m'assegurin també el llegeixin!! Je, je!!

Anònim ha dit...

A veure companys, no és que tingui comissió, però recentment ha aparegut al mercat un aparell que funciona com el Grigri, però millorant tots aquests problemes. És el Cinch, de la Trango americana, val el mateix que el Grigri, pesa menys, fa menys bultu, i ja està pensat per donar corda bloquejant com ho fariem malament en el Grigri; la diferència és que la pastilla de bloqueig és tant petita que en cas de caiguda és impossible bloquejar-la amb la ma tot i estar-la aguantant. A més té una altra aventatge, admet cordes fins a 9,4mm, no com el Grigri, que a 10,00mm ja llisca.

En Fi, el que no soluciona és el fet d'estar al lloro del company que puja de 1r. Això senyors, no hi han més collons que curtir les cervicals, i deixar en pau les xatis de la via del costat.

Bons cims i bons averanys.

Anònim ha dit...

Bon article PIju.

Coincideixo en que el CINCH soluciona aquest possibles MAL USOS del Grigri ( que no defectes de l'aparell).

A mi m'han tirat dues vegades al terra... a la ANASTACIA del Xincarró vaig caure des de la R ( va petar un canto) ins al terra, amb la xurraq ue l'assegurador esta en un bloc damunt del camí, i va "parar" just amb els peus sobre els arbres...el tema es que se li va gripar la ma sobre l'aparell en veure'm caure..estava a la parra i no va reaccionar.

A montgrony també va "faltar" corda en despenjar-me de una via a St Pere..abans les cordes eren de 50! Però aix`po no té a vuere amb el grigri..a mi em va pasar amb el vuit...

El truc esta en prestar atenció i FERQ UE TE LA PRESTIN!!!