dimecres, de febrer 20, 2008

Roc dels Collars, El 7º de los Cielos


Com que ens va quedar feina pendent al Roc del Collars, Diumenge vam anar a acabar els deures.

Si fem una selecció de vies d’esportiva en paret calcàrea, aquesta es de les millors del País, per qualitat del traçat, excel.lent roca i gran ambient, al nivell de les bones del Peladet o Sud del Pedraforca.

Porteu un parell mes de les exprés ressenyades.
Es pot fer amb corda simple. Si es de 80m es pot rapelar per la via i si es mes curta, per la canal arbrada de l’esquerra (ràpels al gust).

En general la via es obligada, amb alegria entre les xapes, però en general es segura.
Per altra banda, en algun curt tram de canto ens sobraven expansions.
Algunes xapes mal ubicades, però el conjunt es correcte i no desmereix la via.
Felicitats als equipadors (o obridors?) per aquest joia.



La topo es del blog de l’Alt Urgell (gràcies Xavi) on hi trobareu comentaris d’altres repeticions,com la del Willow en rotpunkt i en el dia.

Es va deixar encadenar tota, excepte el 7c+. El L1 al flaix (ja l’havíem fet) i la resta a vista, el L5 tots dos de primer.

L1, 25m. 7b: Al.lucinant llarg de xorreres, regletes i desplom. Equipament perfecte i abundant. Ell sol ja val la visita.




L2, 40m 7c+: No desvelo res si dic que el pas clau es entre la 1ª i 2ª xapa (es evident), una apretada dura. La resta es un 7b preciós, d’anar aguantant. Nosaltres estàvem congelats, provar el pas clau em va destrossar i vaig haver de penjar-me de nou a la meitat per recuperar-me. A l’esquerra s’està equipant una variant al sortir de la R, hi ha una corda fixada però no molesta.



L3, 45m, 7a+: Un altre llarga i excel.lent placa on cal anar pensant la línia a seguir. Per sort va tornar el sol i els encadenaments. Ull al 2º xapatge amb caiguda lletja, al forat amb arbust de punxes (son com claus!) i a la 7ª xapa, amagada dins les branques d’un matoll (catxondeo?). A l’esquerra s’està equipant una variant.


L4, 30m 7a+/b: Mes compacte que els anteriors, hi apareixen les adherències i cal intuïció per endevinar el traçat. El Josep li baixa un plus, però a mi em va semblar correcte.




L5, 55m, 6c: Bonica i llarguíssima tirada d’adherències amb alegria entre les xapes. La vam escalar tots dos de primer, la opció mes còmode si es vol repelar per la via (ull!, no arriba la corda al despenjar el company, vam deixar un maillon per fer-ho en dos trams però es per corda de 80m, cal desplaçar-lo mes amunt). El Pastes li fa el rècord de velocitat (l’escala en 3-4 min., corrent!)


Pel meu gust, amb l’obertura de la “Retirada Comanche”, la paret ja està saturada, les variants del “7º cielo” o qualsevol altra via queden molt apretades, espero que no ho espatllin.Per part nostre queda una visita per intentar en lliure “l’Avi del Mas de St. Pere”, potser per l’any vinent, ja veurem...

14 comentaris:

PGB ha dit...

Esteu fets uns bous :)
Vaya vion i quins primers llargs més durs!

Ramon Maeso ha dit...

Molt bé bou,

haviam si menjo sopetes i le puc nar a repetir amb "calma", o bé amb busco a un bou q mi passegi, je,je.

L'Avi del Mas no us defraudarà, sense haver fet aquesta ni acabat l'altre, diria que l'Avi és un viote i aquesta una bona via. Potser una és més obligada en grau i l'altre en exposició...

Molt bé pel rotpunk animal!

la paret està saturadeta, po potser enkara li podriem fer encavir algó, ens ho haviem mirat amb el Parce i l'Edu, po tens tota la raó...

salut bou

Piju ha dit...

Ja, ja, jo també m’ho he mirat, aquesta paret es una llaminadura per obrir per baix, però al veure les variants de la 7º cielo y la territorio comanche, se’m van passar les ganes, masses xapes en poc temps. Us cedeixo el terreny, però feu-ho be, eh!
Vinga, ànims que la treieu. El rotpunkt integral es factible, es còmode assajar el L2, nosaltres com sempre anàvem amb presses (4h, ràpels inclosos) i congelats!

Raquel ha dit...

Quin parell de cracks que esteu fets tu i en Josep!!
Felicitats per tot plegat!!

Sort que no va coincidir... jo patint en el V+ i vosaltres ballant en els setens!! Je, je!!

Miquel Sabadell ha dit...

Quin viot i quin nivell ...encadenar el 7c+ ja te de ser la hostia..a mi em faria por escalar sense casc..felicitats pls encadenaments!

Piju ha dit...

Raquel: el que tu vulguis, però tu vas emportar-te el rotpunkt i jo no!
Miquel: si una pena el segon llarg, perquè es un sol pas i es de bon assajar des de la R, però amb el fred que feia ni m’ho vaig plantejar. De totes formes mes de dos pegues no li hagués donat i no crec que el treies tant ràpid. Això del casc, tens tota la raó, bronca pel Josep!

TRanki ha dit...

Ei Piju...

A la esquerra de la via hi haun Arc cap a la dreta que fa sostre des del terra...just a la esquerra de l'inici de l'arc, hi ha la placa que acaba en un deplom paral.lel al llarg de 7c+..i deprés plaques infinites fins a les rampes cimeres. No hi ha cap linia marcada ( la següent ´ñes JOsep Plà)..¿ës aixi?

I les variants, per on van?

Sembla un lloc una mica ratikon no?

Piju ha dit...

Hola Oriol,

Si, es un inici molt lògic i maco (amb xorreres que no es veuen a la foto), però en un llarg i mig et xafes la Josep Plà, que fa un flanqueig (A3) molt a la dreta. Per altra banda, els autors del 7º cielo estan equipant una variant a l’esquerra, o sigui que ja no hi ha terreny.
A la dreta si, però molt a prop ja n’hi ha un altre, la retirada Comanche...pel meu gust ja n’hi ha prou.

El que si pot ser es un paradís per l’esportiva, km's de sòcols desplomats de 30m, de roca excel.lent. Suposo que els manresans ja ho tenen controlat, però també perdria l’encant de lloc verge...

Per altra banda les vies fàcils i equipades de la paret de l’esquerra ja han obert la veda a tots el públics.

Piju ha dit...

si, roca ratikón/verdon (però sense passar por!)

TRanki ha dit...

LLastima...

Bé, a buscar en un altre lloc doncs... I equipar a molts quilòmetres de casa ho deixo pels locals..cadascú e coneix els seus racons!

Mersi i salut!

brujo ha dit...

Hola, soc en X. Bonatti.
Son d'agraïr els teus comentaris de la via, merci.
Al segon llarg no estem equipant res, al principi em vaig equivocar despenjantme recte i tinc que treure aquell bolt. La variant del tercer llarg no li vaig veure color a un tram curt de 6m aprox, es per aixó que ho vaig deixar estar, si algú vol provar sort doncs ànims.
La corda he d'anar a treure-la d'allí i de pas canviar un bolt que esta fora de lloc, pero entre l'accident i d'altres osties no he pogut.El primer llarg esta obert per baix, per la resta em faltava punch.
Un altre cop gràcies

Piju ha dit...

Gràcies a tu per currar-te aquesta línia tant especial!

Anònim ha dit...

Bona via "alliberada". El segon llarg fóra del meu abast. Però la resta preciós. El quart llarg pot ser sí que és menys de 7b però vaja, cuidadín amb els "mistos" de peus.
La Retirada Comanche també és un 10tot i que no arriba al cim (es pot sortir per l'Avi del Mas de St.Pere amb friends i bastant "matojae"). En lliure no deu passar de 7b/b+. Tot i que el 80 per cent deu ser 6b/c. Molt recomanable.

Anònim ha dit...

Hola,

Avui hem anat a repetir aquesta via. L'hem trobada boníssima, de roca excel·lent i itinerari atrevit. Ens ha quedat el 2n llarg per encadenar així que és possible que tard o d'hora hi tornem, la línia s'ho mereix :)

Tal i com comenteu, al 3r llarg hi ha una variant a l'esquerra que està gairebé equipada. Tot rapelant l'he estat mirant i sembla prou factible. És per això que volia demanar a en Bonatti i els altres equipadors, si ens deixarien afegir aquests pocs (2-3?)parabolts que falten. D'aquesta manera quedaria una bona alternativa al 7a+ que promet estar a l'alçada dels millors llargs de calcari en paret.

Merci i bones escalades!!

Pau