dimarts, de febrer 09, 2010

“l’Avi del mas de St. Pere” en lliure. Roc del Collars

Diumenge, amb el Pastes, vam treure a vista aquesta via d’artifo i de passada arreglar-la una mica.

Bona via per fer en lliure aquesta magnifica paret, apretant una mica mes el coco amb comparació a les vies veïnes equipades.

El Willow i cia ja l’havien alliberat i coincidim bàsicament amb els seu graus, la veritat es que surt bastant assequible, sense cap tram de gaire exposició. Adjunto topo del Miquel amb correccions.



El tema queda així:

LL1: 6c. Fisureta poc definida, aliens a caldo. Xapatge delicat al spit i passet de bloc.

LL2: 6c+/7a. Casi equipat, només algun alien pel tram fàcil del mig. Hem deixat instal.lada la 4ª xapa, que havia desaparegut.

LL3: 6c+. Paset de bloc a la secció inicial per encarar la fissura, excursioneta (tascó petit útil) a buscar un pitó afegit pel Miquel. Una mica mes amunt nosaltres n’hi hem posat un altra. Va ser l’únic punt on vam utilitzar el martell i ens el podríem haver estalviat, ja que just a sobre, uns matolls tapaven una bona fissura pel C3, però tot i això, l’hem deixat posat. Després secció fàcil amb dues xapes, de les quals s'en podria eliminar una perfectament.

LL4: 6b+. Llarg molt curt, equipat al inici, només cal alguna peça mitjana per entrar a R

LL5: 6c+. Excursioneta en el tram de dièdre per arribar al spit amb xapatge delicat.

Bavaresa yosemítica de friends grans i després molt flanqueig, ull al fregament. Tirar recte per placa mes o menys fàcil fins a la vira on cal montar R5 en algun arbre.

LL6: 6c bastant delicat, sortim en diagonal a buscar la punta del sostre vermell i continuem amunt en dièdre-esperó fins a la feixa cimera, on no hi havia cap reunió (sembla que aquesta tirada no la fa ningú). Deixem un bagueto per rapelar còmodament d’un sòlid arbre.

Hi ha un altre opció que es veia molt mes assequible: de la R5 flanquejar uns metres a la dreta fins localitzar el segon ràpel (baguetes i maillon en un arbre), fer-hi R i d’allà pujar recte, es veu fàcil i de seguida agafes la fissura per protegir-te.



Per baixar, fer dos ràpels mes, (3er i 4t) per la mateixa via o per la del costat, la Retirada Comanche.

Portar aliens, friends fins el 3.5 i tascons petits. Opcional repetir alien groc i vermell.

4h,30’ amb ràpels.

Pels que la facin en artifo: respecteu els claus posats!!!

Nota: A principis d'Abril vam fer la RETIRADA COMANCHE amb el Pastes, excel.lent línia de placa, amb roca flipant, massa equpada en general i en algún trams les expansions estan mal posades i no van per la línia lògica, sobretot al LL1 on per fer-la en lliure vam haver de prexapar les 3 primeres i encadenar-la per la dreta. També al últim llarg la línia no es la mes llògica, però es pot fer. Aquest llarg el podrien haver continuat amunt en diagonal esquerre i acabar-lo en un arbre de la feixa, sense interferir tant a "L'Avi"...llàstima!

Rotpunkt a nivell de cordada, però jo patino de 2on a l'últim llarg i he d'encadenar a partir del repós.

Per nosaltres els graus són: 7a (prexapant les tres primeres), 7a/+, 6c, 7b

2h 30' amb ràpels incl.

9 comentaris:

TR ha dit...

Joer!

El darrer llarg passa de V+ a 6c????

Buffff!

Sembla molt bona...

Piju ha dit...

Hola bow!

En aquest tram el Miquel marcava 6b a la seva topo, però se m’ha esborrat al posar-hi el 6c a sobre.
Aquest llarg no el fa ningú i es una mica indefinit. Suposo que ell va anar mes per sota o be mes recte, que es el mes recomanable. Si fas la línia de l’esquerra tal i com està dibuixada surt un passet finet de 6c, peus en adherència i a protegir amb aliens

Anònim ha dit...

Que passa fiera? sóc el miguelón...
A veure si et passes algunes fotitos de la comarca, que sense la teva ajuda no acabo la guia...que no eh?

Osti veient els graus que hi has posat encara entenc menys de números,tú!
No vegis m'has deixat la topo feta un cromu,je,je...!
Per cert, que el llarg de dalt té diferents opcions, però potser la millor és sortir pel V+ del Díedre de la Seu, que és prou maco enmig de la "selva".

Felicitats per les activitats!

Ei i ja en parlem d'anar a obrir algo no?
Vaaaaa, que te hago de chico-grigri!!!

Salut, tibbaner!

Anònim ha dit...

hola soc l'eduard sanchez un dels aperturistes. estic molt content de veure que us agrada repetir la via pero m'hagues agradat "arreglar-la" a la meva manera. si, calia afegir algun pito, inclus canviar alguna xapa de lloc ja que esta oberta amb mentalitat d'artifo. em sembla que les xapes son d'alumini i caldria camviar-les. tinc pendent fer-ho.
en quant al grau que proposes, pel que recordo, em sembla correcte.la vam graduar segons obriam pero de segon ja vam veure que sortirien aquests graus. excepte el darrer llarg. jo recordo un llarg facil, de tramit, per arribar al arbre on vam instal·lar un rapel. em sembla que originalment anava mes per la dreta i recordo V+.
de tota manera gracies pels pitons!

edunz ha dit...

epa piju, haureu xalat!
ara m'has pujat l'egus que el segon llarg el vaig obrir en lliure, però res d'encadenar.. otrostiempos.. ens vam baixar del tercer que anàvem sense claus ni martell i el tema quedava massa durillu
a tibar.li!

Piju ha dit...

Que passa Miguelón, ens vas fallar!...
Si, tu, quin lio amb els graus! Et volia enviar la topo, però s’em va anar l’olla!
El primer llarg 6b…uff, massa just. El Ganxets amb una piada de fa anys també li posava 6c.
El segon ja veus que no surt gens dur, reglets positives a tope!
Al tercer una mica de morrillo, però res expo.
Al 4t, amb canto i es un tramet molt curt, si no s’empalma es 6b+/c màxim
El 5º ja el vas encertar de ple…6c+
El 6º vam seguir una vireta de mans i hi ha un moment que et quedes sense peus i remontar-los costa…6c. Segur que una mica per sota o per la dreta canvia la pel.lícula…però el millor es fer-ho recte del ràpel, per la fissura. El teu bagueto ha desaparegut.
A veure si ens veiem a la pròxima,… necessitem la llum del Messies!

Hola Edu, no sabia que eres tu!, m’ho va comentar ahir el Sergi!...tens vies per tot arreu!...la Josep Plà també era vostra? Fa anys m’ho vaig passar pipa al A3!
Doncs la via ara està de conya, amb la xapa que faltava, els dos pitonets, la última R montada i sobretot el matolls que vam netejar,...una clàssica!
Les xapes estan impecables, per això no pateixis, un altre tema es el pas del temps sobre el cargol d’espit, però de moment es veien perfectes. Es veritat que hi ha un parell de xapatges a desmà, però cap drama (portem sempre una exprés rígida que va de conya pel “a vista”!), i si no, doncs una mica mes emoció!
Si al LL5 s’obrís una variant que evites tant flanqueig i anés directe al segon ràpel, ja seria de pel.lícula!.
Vinga ens veiem!

Bones Edunz,
Doncs ja veus que surt molt assequible tot plegat, el Willow i Cia tenien raó!
Llàstima, el que us quedava era mes evident, però tampoc fàcil del tot: el LL5 te l’has de currar una miqueta i l’últim per la variant de l’esquerra no es cap xollo.
Be, ara la teniu ben arregladeta, hi heu de tornar,!

Anònim ha dit...

poa si k hi haurem d tornar...

ramon

LES PAUL ha dit...

Bones nomes preguntar-te si tens alguna ressenya panoràmica amb les vies de la paret per tenir referencies dels peus de via, creuaments, etc. Volem anar aquest diumenge i és la primera vegada i no coneixem la paret. Septimo o retirada, que proposses?

Piju ha dit...

Hola Les Paul

TOPOS A:
http://alturgell-xgrane.blogspot.com/search/label/Roca%20dels%20Collars

RETIRADA: pany de roca brutal, creat per escalar en lliure. Sobre-equipada, per disfrutar del rotpunkt sense la mínima aventura. Alguna assegurança mal posada en els dos tram clau i final de via incomprensiblement mal traçat.
Ideal com a presa de contacte. 7b max i 6a obl aprox

EL SEPTIMO CIELO: ben equipada, línia genial, mes dura de grau i molt mes complerta que l’anterior, 7c+, potser 6c/+ obl.

sort