divendres, d’octubre 27, 2006

S’ACABA LA INVASIO DELS ALIEN?

Segurament com jo sou uns fans del micros artesans de la marca nord-americana CCH, els ALIENS, que des de que van aterrar al meu planeta semblava que es instal·laven per sempre dins la meva caixa de material, però les altres marques també s’espavilen i sembla que ara es posen a nivell. Els meu aliens es fan vells i aviat faran el últim vol. A mes, l’escassetat de stock a la que aquest fabricant condemna Europa encara fa mes difícil la meva futura elecció.
Tradueixo per sobre i resumeixo l’article de l’últim nº de Rock and Ice digital d’un tal Jeff Jackson per a qui estigui amb el mateix dilema.

WILD COUNTRY ZEROS.
Wild Country va allargar recentment el seu eix en els zeros, que funcionaven des de el 2002, per permetre entrar-los en emplaçaments mes profunds, però en el procés també es van millorar encara mes incrementant la seva flexibilitat
Els zeros #1 i #2 van de 61 a 67 gr. respectivament, isón molt adequats per artifo, però també per qualsevol fissura fina. Per artifo els zeros més petits són imprescindibles.
La gamma del ’ dels zeros excedeix la de Black Diamond i de Metolius en 2.3 mil·límetres. El TCU#00 va per sota amb 8.5mm i el #000 de C3 s’en va a 7.8mm, mentre que el #1 zero va a 5.5mm.
Entren be en forats per Lost Arrow i és lleument més estable que els Loweballs en les esquerdes irregulars on les quatre leves individuals poden rotar i assentar contra irregularitats.
No queden clavats quan caus sobre ells, a diferencia del disseny del Loweballs.
Els zeros arriben a ser més rígids a partir del #3 , que correspon amb el C3 i els TCU i la seves prestacions per escalar en lliure s’incrementen.
El disseny del xeringa treballa millor que el de Metolius per penya amb les mans grans.
Pel que fa al tibador, s’enganxa fàcilment amb altre material a l’arnes .
Els zeros #1 i #2 són els micros més petits del món.
Tan per artifo com per lliure de fissures fines són obligatoris.
Els zeros més grans, #3 i superiors, són extremadament funcionals i comparables a les altres marques .
Foto: el zero nº2

Més info a http://www.wildcountry.co.uk/home.htm


b) BLACK DIAMOND C3
El C3s està clarament un pas per davant de la resta. Combinant les millors característiques dels zeros i del TCU, el C3 és una unitat resistent i ultra-ergonòmica.
És més estret que qualsevol altra unitat del mercat, de forma que es coloca be en fissures poc fondes.
Pots xapar dins el bucle de cable per anar en artifo i la cinta semirígida queda sempra oberta amb un accés fàcil. La part superior del bucle està plastificada amb goma que flexa sobre les arestes però segueixen sent rígida lateralment.
La rigidesa (com el TCU), combinada amb el llarg bucle de cable (igual al del zero) és clau per col.locar les unitats més petites. Quan la fissura es fa petita això t’ajuda a encaixar el micro.
El plàstic que el recobreix protegeix be els cables de desfilar-se.
Subjectivament, el C3 senta be dins la mà.
La forma del tibador i l’encaix pel polze són adherents i Fins i tot el #000 senta be dins les mans mes grans.
Els C3s són realment els més fàcils d’utilitzar.
Això els fa especialment recomenables per anar en lliure i ser la diferencia entre encadenar o caure .
Foto: joc dels nous C3


Més info a http://www.bdel.com/


c) METOLIUS ULTRALIGHT TCU's
Els TCU de Metolius estava entre els mictros mes petits del mercat el mercat, des de 1983, i van revolucionar l’escalada en artifo i en lliure. En llocs com Yosemite o Indian creek amb fissures paral.leles , aquests (T)hree (C)am(U)nitsvan redefinir l’escalada facilitant unes proteccions rapidez, a prova de bomba sense sustos. Metolius la redisenyat recentment els seus TCUalleugerint-los de 25 a 30 per cent fent-los les unitats més lleugeres del món.
El TCU #00 és tres grams méslleuger que el seu equivalent de zero el # 3 i 14 grams més lleuger que el #000 de C3 Mentre que la grandària augmenta, la diferencia amb el pes respecte les altres marques també ho fa. El TCU #1, per exemple, és 16 grams més lleuger que els seus competidors, el #5 zero, i 12 els grams que el #1 de C3 Amb el seu poc estilitzat disseny de U, és bastant resistent amb l’ús i caigudes sobre arestes . El disseny de U protegeix el cable i ajuda a que no s’enredin amb la resta de material.
També es pot xapar directament al bucle d’acer guanyant uns preciosos centímetres en artifo.
El desavantatge és aquest disseny de doble destral que fa les unitats més amples al cap i per tant per a menys probables d’entrat en enplaçaments estretes en comparació als models equivalents de Black Diamond i Wild Country Els TCUsón més curts que les altres dues marques provades i això els fa menys adaptables a llocs profunds on necessites certa longitut per arribar-hi. Per mans massa grans cal barallar-se amb els tibadors dels models mes petits TCU han suportat la prova més important, són estables, durables, forts i ara, ultralleugers. Si el pes és la teva preocupació principal llavors aquest model és per tu.
Aquest 25% de pes extra es nota quan portes 3 jocs de frinds en una paret seriosa.
El TCU és també es mes lleuger per la butxaca!
Fotos: el nou TCU i el curiós codi de colors per saber si la col.locació es prou bona (una mica excessiu no?)

Més info a http://www.metoliusclimbing.com/ultralight_tcu.htm

8 comentaris:

Anònim ha dit...

El que trobo intressant (pels no experts) es lo del Range Finder dels Metolius Ultralight TCU, on pots veure si el friend el poses be o precariament.

Els zero, pel que entenc, son hiper petits i cabrien a fisures on s'acostumava a pitonar, no?

I els C3 serien els aliens molt millorats: mes llargs i amb una bona xeringa per colocarlos.

Va per aqui la cosa?

Piju ha dit...

Fins que no els tingui a la mà no puc comparar, però jo diria que els zeros són uns 4 leves que s’assemblen força als aliens, però potser duraran més ja que no tenen la camisa de tela. L’avantatge dels aliens es el cap petit en relació la grandària de la leva, això feia que en forats fossin els millors, no se si els zeros tenen el cap tan petit.
Els tres leves teòricament no són tan estables com els de 4, (ballen mes en fissures irregulars) però això cal veure-ho a la pràctica, en aquest sentit els camalots C3 són molt evolucionats, es veuen forts i molt plastificats i la coloració molt bona per veure el nº que necessites.
Els TCU veig l’avantatge del pes i que el tibador no sobresurt i no s’enganxa, vaja per artifos yosemítics, aquest semàfor per veure si està ben posat ho veig una mica xorres, tu ja saps que a mes tancat mes seguretat i amb les presses no t’estas a mirar colorets...
No he comentat el tema de preus que posava a l’article: 49 usd els TCU, 59 usd els zeros i 70 usd els C3...ja veurem les clavades a casa nostra

Anònim ha dit...

La diferencia principal entre Aliens i Camalots, es que alien te 3 leves i camalot en te 4? Vaig molt perdut en el tema de friends ;)

O sigui que la opcio bona per forats petits serien els ZEROS tant pel preu com pel que comentes, no?
A mi els TCU pel que comentes a l'article em semblen prou ben parits, a mes son els mes economics :P

Anònim ha dit...

Me-n descuidava, que n'opines dels Link Cam?
http://www.omegapac.com/op_products_linkcams.html

Piju ha dit...

No, al revés, aliens i zeros: 4 leves, camalots i TCu's: 3 leves.
Els TCU's tradicionalment eren els utilitzats als USA en fissures perfectes, però pensa que en clàssiques de granet també trobes forats arrodonits de pitonar on els aliens van millor...no és una decisió fàcil!
No puc entrar a la web que hem proposes, però suposo que et refereixes als Omega Pacific de rang variable...per mi, tenir-ne un és una opció (cara) en vies que demanen algún friend repetit opcional sense concretar, però no per substituir el joc principal. Normalment repeteixes utilitzant friends dels companys.

Anònim ha dit...

exacte, em referia als omega pacific "dos en un"

merci per l'explicacio :)

Anònim ha dit...

Piju,
Trobo força interessant que algú tingui el temps i las ganes per fer la traducció d’alguns articles de revistes i/o catàlegs en angles i també els coneixements per fer aquestes reflexions i publicar-les. Es força enriquidor per aquells, com jo, que no dominem gaire aquest idioma.
Intentaré fer-me a l’idea dels conceptes que expliques amb peces d’aquestes al davant del nas, noves o velles, i amb uns quants forats per practicar.
Gràcies per la pencada

Piju ha dit...

Celebro que t’hagi interessat.
Una última web (molt limitada) per poder informar-se mes, la dels aliens:
http://www.aliencamsbycch.com/instructions.html