dimecres, de febrer 17, 2010

Ràpels “top”

Que malament estan muntats els ràpels en algunes vies llargues!

Com que si fas mes d'un llarg ja li diuen "escalada d’aventura”, sembla que ja es pot fer el qutre...

Doncs al contrari, a la paret s’haurien de minimitzar les expansions i si fem un forat ho hem de pensar una mica abans....quantes R’s amb 3 parabolts, tenen muntat un ràpel de pena!

El mes greu que he vist últimament, m’ha motivat a penjar aquest post:

unes reunions reequipades amb 2 químics inox de puta mare, li passaven un bagueto de 105.mm, del qual li penjaven un maillon…flipant!, després de tanta pasta i feina…acabaves rapelant d’un sol bagueto!.

Les cadenes de top-ropes d’esportiva tampoc es salven i a vegades hi ha veritables despropòsits. Tots hem desmontat una via desplomada de 35m a estrebades despenjant-te d’un mosquetó que es tanca gràcies a una mica d’esparadrap.

A continuació una idea de com muntar una R estil “Piola”, per mi el sistema mes barat i efectiu que hi ha…ja que hi actuen dos elements de seguretat.

L’únic a tenir en conte es que el bagueto sigui prou llarg per evitar que treballi, però tampoc massa sobrat per evitar-li massa impacte en cas de que saltés el parabolt inferior.

Per aquest motiu, aquesta proposta es molt adequada amb materials flotants (pitons, ponts de roca...)

Un altre ventatge es que els dos parabolts poden estar tant separats com calgui (i no com els limitats 20cm que obliguen les cadenes ---> exemple típic d'enllaçar sabina + assegurança que queda lluny) o en el cas que no ens agradi expansionar tota la R sobre el mateix tram de roca (bloc o llastra sospitosa )






L’únic inconvenient es que l’usuari ha de pensar una mica abans de passar la corda (tampoc es tan complicat, no?) i que el bagueto envelleix, però com que es l’element redundant i no treballa, no pateix fatiga i hauria d’aguantar uns forces anys (probablement mes que algunes cadenes que venen alguns fabricants).

31 comentaris:

PGB ha dit...

Jo fa temps que penso que el millor per les vies esportives és la cadena amb anella (de mètrica 12). Els mosquetons es gasten i a vegades no tanquen.

En vies llargues m'ha molat el sistema que proposes! Què n'opinaries de fer-ho igual però amb dos maillons o anelles? El/la de sota en aquest cas seria l'element que no treballaria a no ser que hi hagués ruptura del de dalt.

Piju ha dit...

ei PGB!
de les cadenes comercials, la d'anella es sens dubte la millor, però en el fons ens baixem d'un sol element...si la soldadura de l'anella tingués un defecte...
i també hi ha l'inconvenient d'haver d'expansionar a 20cm l'un de l'altre.

Les dues anelles si q son 2 elements, però si peta la superior li fot molt castanya a la inferior, i si les poses paraleles, arrissen moltíssim les cordes...
i sempre estem parlant de + pasta...

no se, sempre li veig mes ventatges al sistema q proposo...

salut!

Mohawk ha dit...

Osti! porto estona pensant i no sé on ho vaig veure, però era el mateix sistema de proposes en versió "pofessional".

El bolt d'abaix amb anella i del de dalt hi penjava una cadena acabada amb anella a l'alçada del parabolt d'abaix... massa ferro al meu gust, però de seguretat indiscutible...

A tibar-li crack!

laura pi ha dit...

Aquest raonament de per què ens juguem el tipus en tota mena de "tinglaos" fa molt temps que me'l faig. Ben resolta la teva solucio de baga + maillon. Personalment trobo que el rapel/reunio ideal es dues xapes paraleles amb argolla prou aixecades del terra, reparteix al 50% les carregues per tensio, les cordes correm genials i tot el material col.locat es de llarga durada. Tot el que sigui com a element final penjar-se d'un sol bageto acaba sent perillos!

bones escalades!

Piju ha dit...

Hola Josep,

jo no et recomano 2 anelles a la mateixa horitzontal...l'arrissada de la corda en un ràpel llarg pot ser de campionat!!!

Piju ha dit...

ei Mohawk,

home si el q diu a sobre era amb inox, ja estem parlant de lo millor de lo millor, ...però estèticament debia semblar la "mazmorra del sado", no?

laura pi ha dit...

Ostia Piju, ara em deixes fotut... no recordo gaires lius quan he rapelat amb anelles paral.leles, pero com sempre davallant i recuperant amb cap la corda. El tema del riçat ho atribueixo mes a cordes velles o de segons quins trenats, baixar a tota castanya, fer servir el 8.
Prestare atencio el proper cop. Un bon post!

salut i alegria!

Anònim ha dit...

Que en penseu de col.locar el bagueto amb un maillon a la xapa superior? Veieu clar un impacte directe del baguetó sobre les arestes de la xapa superior?
Salut i bones escalades!

joanSerra

Anònim ha dit...

sembla mentida que amb el temps que fa que es practica l'escalada esportiva encara hi ha gent que fa aquetes porqueries.
no hi ha millor top rop que 2 anclatjes unit amb cadena a les xapes i un mosqueto "violable" asi cuan el veiem que esta "cutre" es cambia i tot torna ha estar nou.
no mes tenim una vida i no es pot comparar amb el ridicul preu que te la peça.

INDI ha dit...

Jo sóc del parè del PGB, dues xapes amb anella es lo més economic, durador i segur. Només has de tenir en compte que una estigui més alta que l´altre i no massa separada. Amb bona roca sempre queda be i prou segur, no riça gens les cordes (sobretot en els tops Rops, on les paraleles es un delit, ja que les deixen ultra riçades)i encara que treballa només un parabolt, ben col.locat es dificil que es surti, i en el cas de que se sortis el altre està a 2 pams, i te que aguantar de sobra. Jo equipo d´aquesta manera en vies esportives i crec que va prou be, i em cago en tot en les vies que tenen les dos xapes paraleles per baixar-te o fer top rops. En via llarga, una xapa amb anella al seguro de baix i una baga llarga desdel seguro de dalt , crec que ja es correcte, tipo com lo del Piju però amb una anella, que son més gruixudes i duren més, no se les emporten ( aixó es comú en via llarga) i si els parabolts son llargs es a proba de bomba.

Piju ha dit...

Bones Joan Serra,
No se si he entès la proposta, però només li veig inconvenients respecte la meva, sorry!

Anònim 2:
La proposta no es originalment per esportiva, si no per reunions de vies raplables, però sempre he pensat que podria servir perfectament per esportiva, ja que millora les cadenes comercials i es molt fàcil de substituir el maillon i el bagueto quan calgui (no cal descargolar les xapes).
La veritat es que en les vies d’esportiva que he equipat no m’he atrevit a fer-ho, per por de que els usuaris s’espantessin en veure un bagueto (com en el teu cas) i/o no sapiguésin utilitzar-lo. Seria interessant que argumentessis el teu comentari…jo m’he quedat igual!


Hola Indi,
L’avantatge de les 2 anelles es que envelleixen poc, però si mai ho fan, has de canviar el conjunt xapa+anella i el que menys m’agrada es que, amb el cas improbable de que saltes la de sobre, hi ha una castanya amb la de sota, que pot ser forta si piquen les dues peces de ferro.

Per aquest mateix motiu la meva proposta es la mes adequada en vies “trad”, pots estalviar-te xapes ja que s’adapta a qualsevol material…pitons, ponts de roca, sabines….

Indi ha dit...

En via llarga i rapelable, segueixo pensant que es millor a la xapa de sota una anella , ja que aguanta més que un mallón i no se la poden endur ( n´hi ha molts amics de lo que no es seu), i reforçar amb un bon bagueto amb el seguro de sobre, sigui xapa, savina o pitó. En el cas de que els dos siguin pitons ja està prou be el mallón. I aixó de que si saltés la xapa de sobre, la castanya no pot ésser tant forta com un saque amb factor 1. I per tenir que canviar la xapa-anella per desgast, te que ser una ultraclàssica ultra repetida , que trobariem pocs casos on el desgast fos important.
I per lo que fa a reunions cutres en esportiva, a Montserrat i Gelida n´hi han un futimé, que molaria que la gent anés restaurant de tant en tant.

Josep ha dit...

Tinc únicament un dubte Piju. El tipus de reunió que proposes, no seria més efectiva si el cordino/baga la passes també per l'interior de la xapa de sota? Sense tensar-lo, exactament com el model que proposes. L'única diferencia residiria en que tindríem les dues assegurances unides. Tenint en compte que el factor de caiguda, en cas de saltar algun dels dos ancoratges no seria mai superior a 1 (ja que estem parlant d'un ràpel o bé despenjar-se), l'estrebada no seria gaire significativa, i alhora, garantiríem que en el supòsit de que es trenqués el mallon (complicat, però no impossible), seguiríem penjant dels dos ancoratges (un d'ells redundant, que seria l'inferior, però que en escalada mai està de més!). Com ho veus?

Moltes gràcies i enhorabona pel post, es d'aquells que valen la pena.

Josep

jd ha dit...

Em mola molt lo que proposes piju! Com diu l'Indi tipicament aixo es veu molt a montse i gelida, pero el bagueto, ho esta passat per la xapa o per el maillon d'abaix (cosa que et lia un merde per anclarte a la R que flipes). No n'he vist mai cap de com tu ho proposes, i la veritat es que es molt mes encertat!
2 anelles paraleles es un merde de campionat de despenjar-se. No tant si es fa rapel.

bon post

jd

Piju ha dit...

Hola Josep,

Bon raonament, potser així l'ususari ho veuria mes clar, però la versió empitjora, ja que te un petit problema:
amb el cordino (que ha de ser gruixut, de 10.5 pq duri força) i el maillón, la xapa queda pràcticament ocupada i costarà de passar un mosquetó ample de rosca alhora de montar la R.

Bones Jd,
celebro que ho vegis clar...d’entrada sembla qutre, però si ho vas pensant, tot son avantatges

Anònim ha dit...

Jo quan munto un rappel en via llarga (encara no he equipat esportiva) ho faig posant dos parabolts amb anella, un lleugerament més amunt que l'altre(diguem que si estan separats uns 30cm doncs un estarà uns 15cm més amunt que l'altre) i vigilant la direcció del rappel (si el rappel va cap a l'esquerra, el parabolt d'aquesta banda més amunt), si el que rappela té la precaució de passar bé la corda i tibar la banda esquerra mai se li riçaran.
Tot el que sigui posar material que es "degrada" mal rotllo pel que rappela, sempre ha d'estar canviant o valoran lo invalorable (sí, sembla que aguantarà) i, sobretot en esportiva, mai posar mosquetons (tot i que és super comodo) ja que la penya no posa les cintes per despenjar-se i sempre fa treballar el mosquetó.

Lluís Parcerisa.

Fernando ha dit...

Poco que añadir.

Lo mejor era quitar la vaga de los dos químicos y rapelar pasando la cuerda por ellos.

Yo prefiero la anilla al maillón. El maillón no sólo riza la cuerda sino que tiene un sólo punto de desgaste y es de menor grosor que los mosquetones comerciales al uso.
La anilla no sólo tiene un desgaste más repartido en toda su circunferencia sino que es de un grosor similar al mosquetón.

Que trabaje el de arriba o el de abajo para mi es un detalle sin importancia. Si por una de las casualidades de la vida, estando bien puestos, petara el de arriba el de abjo tendría que soportar una cinética y un choque mucho menores que los que soporta un parabolt en un saque normal. Si los parabolt/químico de los pasos clave aguantan un saque detrás de otro, el de la reunión debe aguantar sin problemas.

También es de lógica que cuando en un reunión comercial el mosquetón se ha desgastado queda convertida en una reunión de anilla (de la anilla de la que cuelga el mosquetón).

S2

Fernando ha dit...

Y si, es un fastidio que la gente haga series pasando la cuerda por el mosquetón del descuelgue en lugar de hacerlo desde una cinta para no desgastarlo y preservar su utilidad.
S2

Piju ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Piju ha dit...

Hola LLuis i Fernando,

Si peta l’anella de dalt, pot provocar un impacte entre les dues peces metàliques que multiplicat pel pes de l’esclador que no deu ser massa recomanble (Fernando, esa castaña entre las dos piezas metálicas no equivale a un saque, que es dinàmco y solo interviene la cuerda!)…però estem d’acord que això seria el colmo de la mala sort.

Molt be tots dos amb el comentari de que cal fer el stop-ropes sobre les exprés de cada un...es de calaix, però sempre va be recordar-ho al personal

Josep ha dit...

Hola Piju, torno a ser el Josep d'abans.

Estic d'acord amb tu que el cordino gruixut i el mallon no et queda ni un raconet per passar el mosquetó de seguretat al muntar la R (crec que la majoria ens hem trobat amb aquesta situació en més d'una ocasió!). En ascensions, no suposa un problema, ja que podem aprofitar el mateix mallon de la xapa inferior per passar-hi el mosquetó de seguretat i instal·lar la reunió, al baixar però, especialment en instal·lacions de ràpel penjades si que suposa un handicap important.

Felicitats de nou pel post

Josep

PGB ha dit...

Piju, m'està molant la idea i en casos de vies esportives, es podria fer el que comentava el Mohawk:

Anclatge superior

Anclatge inferior (només una)

D'acord en que l'impacte ferrístic és alt, però si que és més segur que la tipica cadena+anella o cadena+mosquetó ja que com em comentaves, t'estàs baixant d'un sol punt.

En vies llargues, segueixo pensant que està bé la idea. Però potser mola més (ni que sigui una falsa sensació de seguretat) baixar-se de dos punts metàlics.

Merci pel post i fer-nos cavilar una estona ;)

Piju ha dit...

Ei PGB,

No sabia q FIXE tenia aquesta cadena llarga… doncs si el preu es raonable, em sembla el millor que pots posar en un top rope.
Un altre avantatge que no he dit es que en vies molt curtes, (tipus Moià), amb aquest sistema pots apurar a posar l’anella inferior fins casi el fil de l’aresta i la cadena superior dalt del cim i que pengi aball. Així guanyes un metre de via, que a vegades fa ràbia perdre, perqué hi ha un pas maco.
(ull!, si la penya pot accedir caminant al cim, millor sikar la femella o posar un parabolt inviolable anti-mangui)

Tr ha dit...

Hola

CRce que una reunió NO ËS UN SISTEMA DE RAPPEL, de manera que el millr és deixar-la NO PER RAPEL.LAR sinó per assegurar correctament.

En cas de "emergència" és la cordada qui s'ha d'espabilar...en el meu cas si tinc un accident real 10 mosquetons abandonats no són importants.

Si una reunió form part de un sistema derappels ( així pensat i equipat per l'aperturista), entenc que el sistema de ANELLES és prou segur.

En sistemes "patxangueros" elq ue proposes, PIJU, em sembla superencertat, ara bé, el MAILLON hauria de ser prou gran ( el desgast en un mateix punt el podria convertir en perillós.

Generalment quan acabo l'escalada em mola més baixar a peu, si es pot...

Salut bows!

Tr ha dit...

Ah...per cert, de cara a "optimitzar"..el MAILLON col.locat en la posició ( obligada) en que esta pot donar peu a "enganxes" de la corda...en aquests casos molaria o doble maillon, o una anella almenys, de cara aa orientar la corda correctament!

Piju ha dit...

Tranki…. Has llegit massa rapid, je, je…les conclusions que volia expressar són:

En vies de paret;
La proposta sempre ha fet referència a reunions que el apeturista vol equipar expressament per rapelar.

En vies que no estan pensades a tal efecte… surt per dalt o t’espaviles!!!

Sobre el tema d’esportiva:
Reconec que fa mal als ulls, però si ho penses be, aquest sistema supera qualsevol de les cadenes…
Per descontat que la xapa inferior, enlloc de maillón hauria de ser amb anella: es mes gran, orientada millor, el tractament bicromatat aguanta mes la corrosió...

Sobre el tema de si es millor dos anelles…, mes amunt hi ha arguments en contra i a favor, no cal repetir-los.

nota: (sobre el que comentes de que es pugui enganxar la punta en el maillón, sempre s’ha de recuperar la corda propera a la paret, llavors no hi hauria d’aber problema)



Salut bow!

Petrus ha dit...

Alguns comentaris a tot el que s'ha dit:

Tema desgast en un maillon: Crec que estem parlant de rapelar, no de despenjar-nos. Per tant el desgast és mínim.

Tema arrissat amb anelles paral·leles: Diria que aquest efecte sols l'he observat despenjant a algú, és a dir, quan hi ha pes als dos extrems de la corda i la corda comença a passar des d'una punta. En recuperar la corda en un ràpel (amb pes a un extrem i començant pel mig de la corda), diria que no he observat que s'arrissin o, si més no, l'arrissat és mínim. (Algú pot confirmar això?). Per tant, per rapelar també m'agrada la solució amb anelles paral·leles, que no requereix tant de ferro.

laura pi ha dit...

Completament d'acord amb Petrus.
En les meves anteriors intervencions hem referia en tot moment a rapels de via llarga (en esportiva soc neofit), per aixo no entenia, lo de risar tant les cordes i el tema de desgast de material, aqui el que prima sobre tot es la resistencia de l'instal.lacio.

bones escalades!

Piju ha dit...

mmm...

i si algún dia s'ha de despenjar algún accidentat, o un petate?

A vegades, en solitari, prefereixo autodespenjar-me....

Ja que expansiones, una instal.lació hauria de ser el màxim de polivalent per totes les possibilitats, i les anelles paraleles potser no ho son...

Marcel ha dit...

Piju,

si hi penses una mica el sistema que proposes no és vàlid per esportiva, ja que en despenjar a l'escalador la corda amb pes arrapenja sobre el cordino i el crema ràpidament. (a no ser que es trobi en desplom)

el sistema és vàlid per rapelar però no per despenjar un escalador

a més ... veient el que he vist darrerament per les zones d'esportiva millor instal·lar sitemes fàcils d'entendre pel personal ...

salut a tots

Piju ha dit...

Hola Marcel,

ho explico al post:

... es bàsic que el cordino sigui prou llarg per evitar que treballi (i entri amb contacte amb la corda), però tampoc massa sobrat, per minimitzar força de xoc en cas de que saltés el parabolt inferior
(veure fotos).
Es un sistema redundant, 2 elements vs un de sol que tenen les cadenes comercials.

Et dono la raó amb això que a algún freeki ho pot veure estany...
per això ja mola que entre tots li anem donant voltes...


Salut