dimecres, d’octubre 17, 2007

COVA DE L’ÒS

Aquest sector d’esportiva te un dels bagatges mes llargs de Montserrat, va néixer a la mateixa època que el Secretivo Marcelino, però fins ara la seva divulgació ha sigut nul.la.

Per fi han sortit ressenyes a la nova guia del Luichy, però tot i amb això no sembla que la gent s’animi.

Nosaltres hi hem fet un parell de visites i ho hem vist molt abandonat, però ens ha agradat: per la qualitat d’algunes línies que s’escalen a vista de veritat (absència de magnesi), per les distàncies, correctes però obligades, que fan apretar el coco i per la tranquil.litat del lloc.



Aquí va un post a veure si a la penya s’anima a anar-hi.

Aproximació: Venint de Barna, entrem a Monistrol i passada la benzinera, de seguida hem de girar a l’esquerra, passant just entre el Restaurant Bartomeu i el bar Bartomeu, veure foto:


Entrem a una urbanització on hem de seguir la pista principal mal asfaltada.
Hem de passar pels carrers c/. Avet, c/. Azina, c/. Xiprer i c/. Pi (tot ben senyalitzat) i aparcar al final d’aquest, al costat d’uns contenidor de d’escombraries , on neixen davant nostre 3 pistes.
Jo recomano la de l’esquerra (Travessera del Pi), que després d’unes cases, es converteix en un caminet que en 5-10 min. et porta directa a la Cova de l’Òs.
Per accedir a vies de mes a la dreta, abandonarem el camí abans, improvisant trencalls, però està molt tapat i pot ser útil portar tisores de podar.

Vies que m’han agradat: d’esquerra a dreta i amb les numeracions de la guia:

A l’esquerra de la paret, cara nord i ombra, peu de via ple d’esbarzers però t’hi pots posar a sobre mes o menys còmode:
Nº 1. Jihad. 7a+++. Molt guapa, atlètica. Difícil a vista i grau apretadíssim (veient els autors s’enten...)
Nº 2: K-brons. 7a. Guapa i en proporció a la de l’esquerra es molt mes suau.


Ja a la cara Est:
Nº 8. 6b+. Potser la mes guapa de la placa exterior de la llastra que forma la cova. Ideal per escalfar però cal apretar fort ja que està desfassadíssima de grau.
Nº 15. 7a. Excel.lent i llarga placa de finures vàries. Segon xapatge delicat. Flanqueja per ajuntar-se amb la nº 16 uns 4m per abans del que marca el dibuix de la guia, per sota el sostret, a xapar la penúltima xapa de la nº 16.
Nº 16. 7a. Igual de bona que l’anterior però amb un tramet de fissureta.
Nº 23 Frikialpí. 7a. Brutal fissura de 30m que demana tot el repertori tècnic. Imprescindible per als que es sentin identificats amb el nom. Les dues primeres xapes son burins correctes. Al croquis de la guia surt graduada de 7b+ i 7a. La correcte es 7a.


Nº 24, Jarrai, 7a+. genial, entrada fusura, esperó desplomat i placa final.


Nº 35. Esparrix, 7a+ Un cop neta d'esbarzers la fissura d'entrada, surt un bon totxo on destaca la finura plaquera.


nº 36. El bordar de l'Os, 7a. Contundent i estètic esperó que t'obliga a fer per la placa. Crux dur.



Per que ningú s’emporti un mal gust de boca també senyalo una que de moment NO ES RECOMENABLE: la nº 22, molt bruta de molsa i fang, encara s’hi trenca molt la roca, desfassadíssima de grau. Acaba en una cadena 6m per sota de la dibuixada al croquis. A dalt hi ha un altre cadena, però ull que en el tram entre elles no hi ha expansions.

Encara en falten algunes que m’han recomanat, Cagüenflaken 7b, Karaperro 7b+ (la vam tocar, però em va semblar inhumana)...anirem fent.

16 comentaris:

PGB ha dit...

Ei Piju, a veure si la divulgacio funciona.

Hi ha vies de graus mes assequibles? Pq si lo mes baix que hi ha es un 6b+ desfassadissim de grau on s'ha d'apretar, ni m'ho plantejo :)

Percert, no creus que si els graus estan desfassats, s'haurien d'actualitzar? (nomes pregunto :P)

Piju ha dit...

Si que n’hi ha: a la dreta de la paret hi ha 2 6a’s i també a la part dreta de la llastra exterior de la Cova un 5+ i dos 6a’s mes, no crec que siguin grans vies, però potser et dona per fer una visita.
Les vies estan equipades per St. Benedictins, i aquesta penya es mou amb graus molt apretats. A mi ja m’està be que li donin un grau “local”, es qüestió d’acostumar-s’hi. Les de l’Ajipi son menys desfasades, les del Cristóbal sembla que ho son mes...

Raquel ha dit...

Ei Piju!
Pinta bé... alguna possiblititat d'anar-hi amb les criatures? Sembla que el peu de via de la cara nord és dolent... però i el de les de la cara Est? O són les que l'aproximació està molt tapada?

Piju ha dit...

Uff, es la selva. Ara, si sou pocs, una excursioneta fins a la Cova si que pot estar be, i si els nens no es mouen d’allà, es pot aprofitar per escalar una mica a les del costat, però jo per als meus ho descarto.

Ramon Maeso ha dit...

Ja l'anirem a katar avore k tal, tic recuperant poc a poc i necessitava un sector aprop, qm motivés, i q el pogues tatxar. JA informaré si mi acosto.

Segur q graus desorvitants, xò venint del Cristo i l'Ajipi, q vols?

Crec q les qet van recomanar i no vas fr són les millors, amb diferència. És possible q tbe hi hagues una fisu del Willow de 6c desequipada? és en aquest sector? (perdó, no tinc la nova guia a mà)

tinc pendent d'info de l'esperó, tot arribarà, je,je.

salut i tàpia

Piju ha dit...

no, a la guia no surt aquesta del Willow...
vinga doncs, si hi vas ja piaràs, que m'interessa...
Salut i recuperació

Anònim ha dit...

iepa Piju,

BUf, en aquest sector vam ser-hi fa anys..quan en Cristobal les estava acabant de equipar...ens va fer un croquis a mà a Monistrol i vam anar a fer una ullada..

Un lloc curiós...roca exigent ( poc canto, forats roms, alguna llastreta)..i grau pschè 8 ni molt ni poc)..rotllo St benet com dius.

Al mig de la paret hi ha una tRIANGLE de pedra (ll1) d'uns 20 mts, amb tres vies, i del vèrtex hi surt un 7b...deu n'hi dó...són formacios de MICROXORRERES ( rotllo les CASETES DE VALLIRANA...buf...roca coberta de sorra compactada...molt curios..i sòlid!!!! La via PICAVA pèrò va caure a la segona.

Comq ue ho vam veure un lloc estrany vam marxar al Bolo de Monistrol a acabar el dia...

Com que no teniem molta info no vam valorar-ho com un lloc on tornar..una mica rotllo FUNDICIÓ, Can Dubtes o COLONIA PUIG...no sé...a veure si hi torno a passar...es que amb les Guilleumes, la Calavera, el secretivo i els Avellaners hi ha una feinada interessant..i a sobre les vies em molen més!!!

Piju ha dit...

si, si la Colònia Puig no triomfa i es tot-grau, imagina't aquí, que tot va de 7é collat...

Anònim ha dit...

Hola,
comentar que el sector ha estat reequipat i s'han netejat les vies (com per exemple la nº22 que ha quedat molt bona) també s'han obert alguns itineraris nous.
Els graus s'han confirmat els de la guia excepte la nº3 que era molt marciano i crec que deu ser 7b.
La nº 18 que en el llibre apareix com a projecte ha quedat de 7b+, falta treure en lliure els altres projectes.

Salut!

Piju ha dit...

HOSTIA, MOLT INTERESSANT, FELICITATS PEL CURRO, VALIA LA PENA, DONCS HI ANIREM AVIAT...QUAN SAPIGUES ELS GRAUS DE LES VIES NOVES A VEURE SI HO PENGEU X ALGUN LLOC

MERCÈS X LA INFO!!!

Anònim ha dit...

ei les vies noves:

a la dreta de la nº9 hi ha un altre 6a+, "casum l'ós pedrer", del mateix estil que aquesta.

a l'esquerra de la nº16 hi ha un 6c+, "el moll de l'ós", placa molt bona de forats.

a la dreta de la nº23 hi ha un 7a, "estripaestanqueres" placa tècnica i més a la dreta un 7b+, "intringulis" amb un trma on és complicat trobar la manera de fer el pas, molt tècnic.

els graus mantenen la tonica del sector i segueixen estan apretats.

apa si algu hi va que digui que li semblen els graus.

Salut! Roger

Piju ha dit...

mercès...espero anar-hi aviat a catar-les

Bona feina!

Anònim ha dit...

resses actualitzades

http://equiplasargantana.wordpress.com/2011/09/04/sector-de-la-cova-de-los-a-montserrat/

Anònim ha dit...

Hola,

un parell de novetats:
nova via al gran esperò de la dreta de l'agulla per on comença la cagüen flaken. La via es diu tanmateix i és 7a+.

la nº 19 que al llibre la marca com a projecte és 7a. es boneta però falta que es netegi.

i apuntar que la via cagüen flaken 7b és molt bona tot, la dificultat està tota concentrada en un pas a bloc després de les xorreretes i la via cagadubtes 7b+ també és molt bona amb la dificultat més repartida a tot el tram d'avans d'arribar al sostre.

Salut! Roger

Piju ha dit...

EI! MERCÈS DENOU PER LA INFO!
A VEURE SI AFLUIXA LA CALOR I PODEM ANAR JA A CATAR-LES

Anònim ha dit...

He estat a la cova de l´os i e fet una desena de vies entre el 6c i el 7b+ . La veritat és que les he trobat totes bones i algunes molt bones( les més llargues) . Però no estic d´accord amb que els graus són ajustats , crec que els graus estan ben possats. Pel que fa a la distància dels seguros , aquests estan bé i fins hi tot crec que estan massa junts a les vies de més de 7a+ , es nota que al aperturista ja li apreta el cul en aquests graus , hagués pogut mantenir la línia dels 7a/+ .