dijous, de juny 04, 2009

El retorn a Taghia

Resumet de la segona visita que hem fet a Taghia amb el Pastes i el trio "calavera": Jesus, Javi i Paco "el mulero".
La meteo va ser millor que l’any passat, així que inspirats amb el Barça, amb el Pastes ens apuntem 8 vies en 8 dies non-stop.

Valoració de les vies i detalls pràctics que us interessants:


-L’ALLUMEUR DU REVE BEREBER. 6c (sortida variant dreta), 320m. (Ifrig, sector Akka N’Tafrawt). Equipada amb amb parabolts i long-life’s inox.
1er dia, arribem a Taghia al migdia. Ens baixem del primer llarg, de la LIBITI BITO, massa expo, excursió de 10-15m sobre reprisa i sense veure on està la següent xapa...potser ha desaparegut, potser amb uns aliens la cosa es mes humana...no se, no volem trencar-nos les cames el primer dia i ens fiquem sense ressenya una nova via que no coneixem a l’esquerra de la Cañon Apache, amb idèntic estil i qualitat, totalment equipada. Als primers metres ja identifiquem la ma del Piola, i després ens assabentem que l’ha acabada just feia 4 dies i sembla que ens emportem la segona repetició. Es molt maca i ràpida (3h).- BARRACUDA, 7c+, 7a+ obl. 600m (Oujdad S). Equipada amb parabolts M8. No utilitzem cap friend per dalt.
2on dia. Al Taghia es recomanable fer les vies dures quan abans millor. Les punxes et destrossen la pell ben aviat i el “virus de la gite” amenaça el el sistema intestinal. Així que ens fiquem aquest viot, el mes dur del recull. Per sort s’apunta el Paco i repartim les forces entre tres.
Ull amb les vies polaques!: sempre per les plaques mes dures i punxoses, graus desfaçats, excursions de 6c, xapatges raros (i sospitosos)...a mitja via desistim del rotpunkt i l’objectiu es sortir en el dia, ho aconseguim en 10h.
http://www.onaclimb.com/taghia/re_oujdad23.html
- A BOIRE OU JE TUE LE CHIEN, 6c/+, 250m, (Taoujdad O).
El 3er dia toca “descans actiu” i optem per aquesta joia. S'apunta el Jesus. Un punt mes dura i picant que la veïna “Reforme”, es de visita obligada. Portar un alien carbassa i un vermell pel Ll5, la resta està equipat i s’escala ràpida (3h).
Per baixar ràpid: No fer cim!!!, un cop al collet de la última R, destrepar (III) uns 15m direcció S. a buscar un arbre i rapelar (sense instal.lació directament del tronc) 20m fins un gran prat penjat que s’estreny fins fer-se una feixa que connecta amb la canal de marbre blanc entre el Taoujdad i l’Oujdad (45 min)
http://www.onaclimb.com/taghia/re_taoujdad9.html
- L’AXE DU MAL, 7c+, 7a obl. 500m, (Tadrarate S.O.). Equipada.
4t dia, ens encordem de nou amb el Paco per afrontar un altre de les dures. Una gran planxa llisa on la cordada Petit-Piola dibuixen una obra mestra.
Ja en els primers llargs veiem que aquí no regalen tant com a la “Rivieres” i que caldra apretar en cada una de les 14 tirades. El rotpunkt queda molt lluny però gaudim de l’estètica de tots i cada un dels llargs. Sortim en 9h.
Per baixar ràpid: Del “plateaux” cimer on acaba la via cal flanquejar primer sense perdre alçada i després en lleugera baixada sempre en direcció N (cap a Taghia) fins situar-nos davant per davant del ràpel de baixada del Oujdad (extrem dret de la seva cara S.), llavors baixem per una ample i evident canal amb passos berebers i un cop al collet, saltem a la dreta a buscar la canal de marbre blanc ntre el Oujdad i el Taoujdad. (només 1h!!!)
http://www.onaclimb.com/taghia/re_tadrarate2.html
- HABEN ODER SEIN. 6b+. 250m, (Paret de la Cascada, cara E). Equipada amb parabolts M8.
5é dia, molt bona via de tarda per a un descans “actiu”. S'apunten el Javi i el Jesus.
De grau mig, però colladet i amb excursions considerables, cal anar sobrat.
A mitja via comença a tronar i llampegar de forma que apretem el gas per sortir en 3h, total, que no descansem gaire...
Si us emporteu el mòbil, al cim hi ha una ratlleta de cobertura.
La curiosa baixada per la xemeneia del camí del Tirabuixon acaba de arrodonir la sortideta.
http://www.onaclimb.com/taghia/re_cascada1.html
- WHISKY BEREBER, 7a, 400m, (Oujdad N.) tascons, aliens i friends fins el 3.
6é dia. Ens llevem cansats i pensem que aquesta clàssica es una bona opció per no tibar-li massa. El grau no està gens collat, però la veritat es que via cal escalar-la i tampoc es curta. (5h)
Bona opció per variar de les plaques punxoses, ja que agafa bones fisures i plaques de roca mes gris. Alguna reprisa herbosa.
No son spits, si no parabolts de M8, el primer costa de veure, a uns 10m del terra, per sobre i a l’esquerra d’un bombo fisurat a protegir.
Al segon llarg hi ha un error a totes les ressenyes, en lloc de 7a+ es 6a+.
Per baixar ràpid: No feu la última tirada i rapeleu de la R10 fins a la vira del mig de les tres que ratllen el terç inferior de la pare, entre la R3 i la R4. D’aquí flanquejar caminat per la feixeta cap al E fins connectar amb el plateaux penjat de la cara S.O. per on passa el camí que va a la Baraka.
http://www.onaclimb.com/taghia/re_oujdad15.html
- TOUT POR LE CLUB. 7c, 6c obl., 270m (Oujdad S.O). Equipada
7é dia. 48h després de la final de la Champions ens assabentem que va guanyar el Barça. Aquesta es doncs la via perfecta per rendir el nostre homenatge a en Guardiola i el seu equip.
El Paco també s’apunta.
De nou ens enfrontem a plaques dures amb grau mol collat.
El virus gite s’ha instal.lat definitivament als budells (tot i la tàctica de substituïr al màxim l’aigua per birra) i literalment ens arrosseguem per la via. El Paco es l’únic que deixa el pabelló alt, emportant-se algun 7b.
Està amb parabolts i no espits del 10 com diu la guia, molt ben equipada.
De la R5 rapelem a R3 i de la R2 al terra.
http://www.onaclimb.com/taghia/re_oujdad26.html- IL ETAIT UNE FOIS DANS L’OUED. 7b, 120m, 6b+ obl., (Akka’n Tazarte, E). Equipada
8é i últim dia. Volíem escalar una del Ravier en aquest congost però les tempestes de tarda i el vivac ens van tallar. Al final ho compensem una mica repetint aquesta bona vieta que ve mig de pas per anar a Zaouia, ja que al migdia hem d’agafar el taxi. Està amb parabolts M10. El primer llarg es un 7b que ens sembla estratosfèric. Els altres 3 molt macos per disfrutar amb 6c’s i 7a poc collats. Amb 2 ràpels de 50m ets al terra.
http://www.onaclimb.com/taghia/re_atzarte6.html+ fotos i info a:
http://pastesdepedra-pastes.blogspot.com/2009/06/taghia-2009.html

8 comentaris:

Juan korkuerika ha dit...

Qué bueno... a ver cuando puedo volver yo porque el sitio y las vías son tremendas! Una preguntica de Whisky Bereber que quisimos hacer y no pudimos por mal tiempo y no entiendo bien lo que dices:
"Ens llevem cansats i pensem que aquesta clàssica es una bona opció per no tibar-li massa. El grau no està gens collat, però la veritat es que via cal escalar-la"
Merçi por la traducción... al final aprenderé fijo jejejejjejeje
Hasta la vista alpinistaaa!!!

Lai ha dit...

http://traductor.gencat.cat/index.jsp?locale=ca

"Nos levantamos cansados y pensamos que esta clásica es una buena opción para no apretar demasiado. El grado no está nada apretado, pero la verdad es que està via hay que escalarla"... más o menos...
enhorabona pels viots!

Juan korkuerika ha dit...

Ok ;-)))) Molt bé jejejejej

Piju ha dit...

Buenas Juan,
pueas Lai lo ha traducido peferctamente (gràcies!!!).
No te cortes en pedirme cualquier otra traducción.

"Saludicos" alpinista!

kiku ha dit...

Felicitats Piju & cia!
Clar que sí, deixant el pavelló ben alt!
Ja m'has ficat fanàtic per tornar-hi. M'apuntu les recomanacions!

Salut bows!

Gil Furri ha dit...

Òstia vàreu fer la Barracuda !!! a mi em va apassionar aquest viot felicitats per fer-la en el dia , nosaltres varem vivacar tot i així emvan faltar dos llargs per fer el redpoint el 7c+ i el 7b anterior tampoc els vaig poder provar més de un cop po la pròxima sortida caurà jijiji , quan escales aquests viots veus que aqui el grau no està tan collat però depèn el referent jo sempre dic que es rollo siurana en paret ,, però les vies desgasten molt i veig que a vosaltres no gaire perquè n´eu fet una bona colla , tot per le club també sembla un viot ,,, res em cau la baba no menrollo més ,felicitats salut i a tibar-li

Piju ha dit...

Ei Kiku! Carpe Diem! a mort!!!

Hola Gil,
uff, la Barracuda es molt guapa, però per mi un excés,...massa placa, massa punxa, massa collat..el primer 7b+ ja ens va tombar i jo ja vaig passar de tot per sortir ràpid i no perdre'm el sopar a la gite. El Paco la va lluitar però els graus, a part de collats, ens van semblar raros, tenia mes color el 7c+ que algun 7b+..i l'últim 7a ens va tombar a tots!!!
Intentar-la al rotpunkt com vosaltres es un altre nivell i el vivac es obligat, sort en el pròxim intent, segur que us surt.

La "tout pour le club" es un altre història, curteta i molt equipada, recomenable si es vol apretar fort sense patir de coco, però nosaltres ja no teniem ni pell ni braços....

Gil Furri ha dit...

ostia si lultim 7a de la barracuda la sortida de bloc i algun xapatge rarillo b no m´havia llegit atentament l´activitat i tela quina sobredosi de vies quin aguante això si que es aprofitar fer aquestes vies en el temps que les vareu fer requereix molt de tot !!!! a parlant de dits una anèctoda amb en Pepmontsant vem provar una via duns altres polacs el tadradat la Widmo i vem baixar el quart llarg destrossats de dits de cap i de tot i nomes haviem fet la barracuda , bé doncs vaig veure unes fotos dels que la van obrir i anaven amb els dits completament envenats les falanges i tot !
res quines ganes d´anar-hi , a la dreta de la barracuda en toti sole en roger i en genis de taradell en van obrir una que sembla també bona !!! salut i força taghia